Natjecanje

U školskim kabinetima mjesecima stvarali kristale

06.03.2015., Zagreb - Plivin istrazivacki institut dodijelio nagrade na natjecanju ucenika osnovnih i srednjih skola u kristalnom rastu. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
07.03.2015.
u 10:22

Natjecanje u kristalnom rastu organizirano je prvi put za učenike srednjih i osnovnih škola u suradnji kristalografa i Plive

Ni ne znaju koliko su puta pokušali prije nego što su uspjeli napraviti pravu otopinu za izradu kristala. Kada je kristal krenuo rasti sve su pažljivo bilježili, mjerili i fotografirali. Više od dva mjeseca šestero je učenika VII. gimnazije stvaralo dva kristala s kojima su jučer osvojili prvo mjesto u dvije od tri kategorije na 1. natjecanju u kristalnom rastu za učenike osnovnih i srednjih škola. Natjecanje u organizaciji Hrvatske udruge kristalografa i Plive okupilo je više od 450 učenika iz 150 škola diljem Hrvatske.

–Htjeli smo učenike potaknuti na samostalan rad i istraživanje, a iskreno smo se iznenadili tako dobrim rezultatima čija je kvaliteta bila na akademskoj razini – rekao je profesor Ernest Meštrović, jedan od inicijatora natjecanja.

Koliko su se učenici angažiali oko kristala iznenadilo je i profesoricu Ivku Nevistić, mentoricu obiju pobjedničkih ekipa.

– Bili su jako uzbuđeni, svaki su dan dolazili u kabinet provjeravati kristal – rekla je Nevistić.

Sudionici su putem Facebooka mjesecima surađivali i uspoređivali svoje rezultate, a jučer je devet najboljih škola dobilo priznanja na svečanoj dodjeli u Plivi. (Stela Lechpammer)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije