'VRIJEME JE ZA NOVI KORAK'

U Zagrebu se održava poseban kamp: 'Želim da sve osobe koje prvi put potrče s protezama, dožive takvo iskustvo'

Zagreb: Trkački kamp START omogućio osobama s amputacijom da uz pomoć suvremenih sportskih ortopedskih pomagala aktivno sudjeluju u tjelovježbi
Igor Kralj/PIXSELL
17.10.2024.
u 16:00

U Hrvatskoj ima preko 50.000 osoba s amputacijom, a samo mali broj njih je aktivan što je iznimno bitno za psihofizički boljitak. Želja organizatora je ohrabriti i inspirirati sve građane, a osobito osobe s amputacijom da se skrbe o svom zdravlju.

Trkački kamp START - Vrijeme je za novi korak u organizaciji Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije, događaj je tijekom kojeg će osobe s amputacijom donjih ekstremiteta imati priliku učiti trčati i hodati, igrati timske sportove, vježbati i isprobati najsuvremenija protetička sportska pomagala, a sve uz nadzor stručnjaka - atletskih trenera, fizioterapeuta te ortopedskih tehničara.

Kamp će se održati u subotu u  Atletskoj dvorani Zagreb na Zagrebačkom velesajmu. Cilj događanja je pružiti podršku i motivirati osobe s invaliditetom da budu aktivni i bave se sportom i tjelovježbom te tako na konkretan način brinu o svojem zdravlju. Osobe s amputacijom koje koriste sportske proteze trebaju imati posebnu protezu za sport, a posebnu za svaki dan. Na žalost visokoaktivne osobe i dalje nemaju adekvatnu opskrbu s protezama od strane HZZO-a, niti postoji fond za sportske proteze što predstavlja prepreku u uključivanje u brojne parasportove.

“U Kamp se prijavilo 23 osobe što je rekordan broj prijavljenih. Prvi put imamo gostovanje i izvan granice RH. Mnoge osobe koje će nastupiti u ovom kampu prvi put će potrčati nakon amputacije. Nakon što sam kao dijete izgubila nogu, prva želja mi je bila da ponovo mogu trčati. Zahvaljujući prvom Trkačkom kampu Start, nakon više od 30 godina, ispunila mi se želja. Osjećaj koji me tada preplavio bio je fascinantan. Želim da sve osobe koje ove godine prvi put potrče s protezama, dožive takvo iskustvo.“ rekla je Ana Sršen, predsjednica Udruge amputiranih.

Naime, u Hrvatskoj ima preko 50.000 osoba s amputacijom, a samo mali broj njih je aktivan što je iznimno bitno za psihofizički boljitak. Želja organizatora je ohrabriti i inspirirati sve građane, a osobito osobe s amputacijom da se skrbe o svom zdravlju. Sudionici će uz nadzor stručnjaka isprobavati protetička pomagala dok će trening u dvorani voditi kondicijski trener i fizioterapeut Hrvoje Vidović. U ovogodišnjem izdanju Kampa po prvi puta, u sklopu pripreme za kultni Zagrebački noćni cener u organizaciji Zagreb run u kojem će trčati (vjerojatno) kao jedini trkač sa amputacijom među 3000+ trkača, Toni Bošnjaković će pokušati otrčati 10km i tako poslati poruku motivacije za sve amputirce.

VEZANI ČLANCI:

Događaj je otvoren i za sve zainteresirane građane, stručnjake koji rade s osobama s amputacijom koji se žele priključiti aktivnostima ili žele biti samo podrška kao gledatelji. – Vjerujemo da ćete se odazvati našem pozivu i uveličati događanje te tako omogućiti da informacija dopre do što većeg broja naših sugrađana – poručuju organizatori. Partneri na projektu su: Gradski ured za obrazovanje sport i mlade, te dobavljači ortopedske opreme: Bauerfeind i Ossur. Podršku projektu i ove godine dali su hrvatski paraolimpijci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije