trud uzalud?

Uče za urbanog šumara, ali smjer im ne priznaju

'15.03.2012., Koprivnica - Radnici koprivnicke ispostave Hrvatskih suma ruse stabla u sumi pored prigradskog naselja Jagnjedovec, izvlace iz sume, procjenjuju vrijednost drveta, tovare ga na kamione i
Marijan Sušenj/PIXSELL
23.07.2013.
u 17:00

U Komori inženjera šumarstva kažu da će inzistirati na sastanku s ministrom Zmajlovićem kako bi se problem riješio

Neshvaćeni smo. Ljudi, čini se, ne znaju što mi zapravo radimo. Ispred nas se stavljaju studenti općeg šumarstva, čiji je studij prijeko potreban, ali to je sasvim posebna grana jer gospodariti šumom i brinuti se za urbano zelenilo i zaštićena područja nije ni približno isto.

Tim se riječima na našu adresu obratio dio studenata zadnje godine smjera urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša koji, kažu, strahuju za svoju budućnost na radnom tržištu jer u nomenklaturi zanimanja – ne postoje.

Smjer urbano šumarstvo na Šumarskom fakultetu u Zagrebu postoji od 2005. godine. Studenti se obrazuju za stručnjake u svim oblicima organizacija zaštićenih objekata prirode poput nacionalnih parkova, strogih rezervata, parkova prirode i slično. 

80 na smjeru

– Mukotrpno se školujemo u smjeru koji nitko na tržištu rada ne prepoznaje i već se sedam godina nije učinilo ništa – očajni su studenti koji dodaju da su njihovi kolege nakon diplome imali problema na Zavodu za zapošljavanje jer im u radnu knjižicu nisu mogli upisati zanimanje urbani šumar jer – kod njih to ne postoji. Dekan Šumarskog fakulteta Milan Oršanić kaže da se na prvu godinu ovog smjera upisuje 80 studenata. 

– Uz pomoć Komore inženjera šumarstva u nekoliko smo navrata pokušavali da se uvaži ovaj stručni smjer, ali, čini se, problem je u zakonu – kaže dekan.

Iz Komore inženjera šumarstva dodaju da su nekoliko puta Ministarstvo zaštite okoliša upozoravali na postojeći problem, ali neuspješno. 

– Čini se da će jedini pravi način za pokrenuti stvari biti sastanak s ministrom Zmajlovićem, na čemu ćemo sada inzistirati – dodala je Silvija Zec iz Komore.

>>Koliki teret smiju podizati žene? Ne znate? Onda ne palite motorku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije