Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA U ZAGREBAČKOJ ŠKOLI

Učiteljica i učenici zaključali se zbog nasilnog đaka: Bio je izoliran, no roditelji su ga doveli

Foto: Hana Ivković Šimičić
1/5
16.05.2024.
u 13:17

– Djeca su nam sama javila da su zaključana u učionici. Nasilni dječak bio je zbog sigurnosti sve naše djece izdvojen iz razreda. Ogorčeni smo jer ravnateljica ne poduzima nikakve konkretne poteze – kazao je T. Š., roditelj učenice koji je danas sa svim ostalim roditeljima, ali i odvjetnicom koju su zajednički angažirali, pristigao pred školu

Od njih šesnaest u razredu, petnaestero odreda devetogodišnjaka jedne zagrebačke osnovne škole još od listopada 2023. godine žrtve su verbalnog, fizičkog pa i seksualnog nasilja svojeg razrednog kolege. Devetogodišnjaka za čije nasilno ponašanje znaju svi odgovorni – od ravnateljice, preko Gradskog ureda za obrazovanje, Agencije za odgoj i obrazovanje, pravobraniteljice za djecu do Ministarstva obrazovanja – i svi su oni, čini se tako prema izjavama roditelja učenika, birokratski prebacujući odgovornost s jednih na druge, doslovno nečinjenjem uništili cijeli razred i cijelo jedno vrlo osjetljivo dječačko razdoblje. Kako žrtvama, tako i malom nasilnom dječaku čije ponašanje evidentno ukazuje na nužnu pomoć.

Naime, priča o nasilnom dječaku u javnosti je eskalirala prije nešto više od tri mjeseca nakon što su roditelji ostale djece u razredu odlučili djecu prestati slati na nastavu jer nijedno njihovo upozorenje, ni molbe stručnim službama nisu urodile plodom. Od izlaska u javnost na bolovanju je i učiteljica razreda, nema ni pedagoga, a nasilni dječak tada je odlukom svih navedenih stručnih službi izdvojen iz razreda. Ne i škole, jer je od tada nastavno gradivo pratio izoliran u knjižnici s jednim nastavnikom, susrećući se sa žrtvama na svim odmorima. Devetogodišnjim žrtvama koje ga se boje.

Od tada do danas ni za žrtve, a po svemu sudeći ni za nasilno dijete, škola nije, tvrde tako roditelji učenika, organizirala nikakve razgovore, nije osigurala nikakvu stručnu pomoć, ni jedan jedini roditeljski sastanak. A baš danas roditelji nasilnog dječaka odlučili su svoje dijete nasilno uvesti u razred i sami prekinuti njegovo izolirano praćenje nastave. Među devetogodišnjacima je zavladao strah, a učiteljica na zamjeni, budući da nije bilo na radnom mjestu ravnateljice koja bi učiteljicu mogla i trebala informirati o eventualnoj promjeni i završetku izolacije nasilnog učenika, zaključala se u učionicu s devetogodišnjacima.

– Djeca su nam sama javila da su zaključana u učionici. Nasilni dječak bio je zbog sigurnosti sve naše djece izdvojen iz razreda. Ogorčeni smo jer ravnateljica ne poduzima nikakve konkretne poteze – kazao je T.  Š., roditelj učenice koji je danas sa svim ostalim roditeljima, ali i odvjetnicom koju su zajednički angažirali, pristigao pred školu. Roditelji odvjetnicu imaju otkako ih je ravnateljica škole prije tri mjeseca prijavila centru za socijalni rad jer su na dva tjedna svoju djecu prestali slati u školu budući da problem nije rješavala.

Što je po pitanju dječaka, koji je u školu pristigao iz druge zagrebačke škole iz koje su ga navodno roditelji ispisali jer je i tamo imao problema, učinio Centar za socijalnu skrb, nikome nije poznato. Naime, ravnateljica škole danas nije izašla pred novinare, nije se javljala na telefon, a na sastanak je primila roditelje zlostavljane djece i odvjetnicu koju su oni angažirali. Pred novinare nisu željeli ni roditelji nasilnog dječaka.

– Dijete već dulje vrijeme zlostavlja drugu djecu u razredu i u cijelom ovom slučaju zakazala je ravnateljica koja ne donosi nikakve konkretne mjere, ali i sve ostale institucije. Do kraja dana ravnateljica je obećala donijeti konkretnu odluku – kazala je Ana-Marija Vegar, odvjetnica roditelja. Slučaj su danas komentirali i iz Ministarstva obrazovanja. 

– Sigurnost učenika ni u jednom trenutku nije bila ugrožena. Reakcija učiteljice, zaključavanje razreda, bila je preventivna da se spriječe moguće neugodnosti za učenike. Nakon dolaska policije i udaljavanja roditelja iz škole nastava je normalno nastavljena za sve učenike. U kontaktu smo sa školom pri pružanju savjetodavne i svake druge pomoći – navode iz Ministarstva.

– Ništa nije poduzeto ni za našu djecu, ali ni za tog dječaka. Nije rješenje samo ga izolirati na nastavi pa da se on i dalje susreće sa žrtvama na hodniku, a nije ni za to nasilno dijete rješenje da ga se samo prebaci u drugu školu. Prebacivanjem problema s jedne na drugu školu samo se odugovlači – vrući krumpir ide od vrata do vrata. A to dijete svojim ponašanjem vrišti u pomoć i pomoć mu je nužna. Sve ovo vrijeme nismo imali nijedan roditeljski sastanak, s nama ravnateljica više i ne razgovara, samo preko odvjetnice – kazala je mama jednog učenika. A zbog eskalacije cijelog ovog problema, zbog nečinjenja, ravnateljica škole, da je prava i pravde, već odavna bi podnijela ostavku. Ako ne sama, onda na zahtjev svih odgovornih koji su na problem koji nasilni devetogodišnjak očigledno ima odlučili žmiriti. 

 

GALERIJA FOTO Znate li koje je najdulje selo u Hrvatskoj? 'Idem k susjedu tamo može značiti i nekoliko kilometara'
1/8

Komentara 26

Avatar Heisenberg
Heisenberg
13:45 16.05.2024.

Sustav nema riješenje ni za jedan slučaj poput ovoga ili nečega sličnoga, Svi se peru od odgovornosti od ravnatelja do ministra. Učitelji ne smiju ništa bojeći se otkaza. Sustav ne stoji iza učitelja. Roditelji sve bahatiji pa su im takva i djeca, ima i ekstremnih slučajeva poput ovoga. Sestra mi je učiteljica pa znam sve iz prve ruke. Kad sam ovdje pisao o nezamislivom maltretu cijeloga razreda i učiteljice od strane jedne djevojčice, unuke našega uvaženoga odvjetnika, objava je brisana a ja dobiva kartone.Do danas se ništa nije promijenilo. Mala psuje najružnije učiteljicu, ustaje izlazi8 van, hoda po hodniku i nitko joj ništa ne smije. Eto to je hrvatsko školstvo.

Avatar PurpleMoon
PurpleMoon
14:03 16.05.2024.

Socijalnu službu dovesti njegovim roditeljima, neka prvo njih dovedu u red. Sve to od kuće polazi.

D1
Dinamo 1982
14:17 16.05.2024.

Zbog nečinjenja "nasilnik" može za koju godinu reprizirati Beograd, ali ne možemo isključiti niti nasilnog roditelja neke od žrtava koji će uzeti stvar u svoje ruke. Državne institucije moraju djelovati dok nije kasno, nastavnici su nemoćni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije