Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPILI JAHTU

EPPO upao na Geodetski fakultet u Zagrebu: Istražuju sumnje u subvencijsku prevaru i korupciju

Zagreb: Zgrada Arhitektonskog, Geodetskog i Građevinskog fakulteta u Kačićevoj ulici
Davor Puklavec/PIXSELL
29.06.2023.
u 15:13

-Ove hitne dokazne radnje provode se u sklopu kriminalističkog istraživanja koje EPPO provodi u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta- objavili su na svojim stranicama

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) provodi hitne dokazne radnje na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti, objavljeno je danas na njihovim stranicama.

- Ove hitne dokazne radnje provode se u sklopu kriminalističkog istraživanja koje EPPO provodi u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK)- objavili su na svojim mrežnim stranicama. 

Navedene aktivnosti provode se protiv više hrvatskih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela subvencijske prijevare i koruptivnih kaznenih djela na štetu financijskih interesa Europske unije, pišu, te dodaju kako će u daljnjem postupanju u predmetnom slučaju javnost će biti pravodobno obaviještena.

Podsjetimo Geodetski fakultet je novcem iz EU fondova kupio jahtu. Kao svrhu povlačenja novca naveli su uporabu za terenska istraživanja. Osim procesa kupnje jahte, navodi se da prije spomenuti Land Rover profesor Boško Pribičević koristi u privatne svrhe.

Isti profesor, vodio je Europski projekt kojim je kupljen brod Mirakul 30, renomiranog hrvatskog brodograditelja Grginich jahte d.o.o. Dekan Geodetskog fakulteta Almin Đapo opravdava ovaj potez kao "terensku mjernu kampanju diljem Jadrana",  pisao je  Telegram. Grginich jahte d.o.o., jedina je tvrtka koja se javila na natječaj. Zanimljivo je i da tvrtka nudi svoj Mirakul 30 koji dimenzijama u milimetar odgovara zahtjevima Fakulteta: dugačak je baš 9,20 metara i širok 3,03 metra.

Tvrtka navodi da je brod namijenjen za krstarenja, a Geodetski fakultet je raspisao natječaj za " radnim plovilom". Dekanov odgovor je  bio da je riječ o “čestom korištenju u sklopu istraživanja na projektu HIDROLAB”. 

Prije dva mjeseca policijski službenici ušli su u prostorije zagrebačkog Geodetskog fakulteta u Savskoj. Prema neslužbenim informacijama Telegrama, policija je izuzimala dokumentaciju vezanu upravo uz navedene EU projekte. Iz MUP-a su tada istaknuli kako je “policija kao jedno od tijela nadležnih za provođenje izvida dužna voditi brigu o njihovoj tajnosti”.


>> VIDEO: Dolenec o vrtićima

Komentara 10

PR
promatrači
15:52 29.06.2023.

Ah, naš dobar drug i komu ništa, komu landrover, jahta. Ne daj se Velikogorički SDP-ovče! Nisi ti ništa kriv! (Kriv je HDZ) 😏

DM
dms
15:53 29.06.2023.

Ajme bruke, ne smiješ više imati ni jahttu ni terenac na račun vakulteta, odnosno eufondova.

PN
pošteni_načelnik
16:38 29.06.2023.

Jedva čekamo filozofski, novinarstvo, građevinu i ekonomski! Može i Jules Verne! :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije