Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li za malo romantike?

Uz svijeće se gušta u prgicama, kombuchi i "Iskrenim vinima"

storyeditor/2022-07-24/PXL_220722_94773553.jpg
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/39
25.07.2022.
u 15:00

Popularna manifestacija Mali piknik i ovoga ljeta na Gornjem gradu spaja ugodan ambijent i ponudu OPG-ova, a posjetiti se može petkom do 12. kolovoza

Ako ste ostali bez ideja o tome gdje biste mogli provesti ugodnu večer, a pritom kušati i proizvode obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, Mali piknik idealno je mjesto. Smjestio se pod krošnjama drveća u Parku Bele IV. na Gornjem gradu, a ondje ćete se, sjedeći na dekicama uz svijeće i lampice, gostiti, primjerice, platom sireva koprivničkog Horizonta, "Iskrenim vinima" OPG-a Matković ili prirodnim sokovima koje izrađuje Štefica Korade.

Plata sireva i sok od mente

Pod drvetom na ulazu u park vreća je puna dekica kojima se slobodno možete poslužiti i potražiti svoje mjesto, a u sadržajima manifestacije uživat će se petkom sve do 12. kolovoza.

– Mali piknik ovdje je već sedam godina, a veliku smo pažnju i ovaj put posvetili uređenju i stvaranju intimne atmosfere – govori organizatorica Ana Mikin. U svemu joj je, dodaje, pomogla inicijatorica Malog placa, njezina majka Jelena Mikin.

22.07.2022., Zagreb - Ljetno dogadjanje Mali piknik u Park Bele IV. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– Proizvodi koji se nude na pikniku, naime, dolaze s Malog placa, koji postoji već 10 godina – objašnjava.

Sireve od kravljeg i kozjeg mlijeka tako ćete na gornjogradskom pikniku naći kod Dražena Kuzmića s OPG-a Horizont. Proizvode se u 25 godina staroj mljekari u Koprivnici koju vodi s bratom Kristijanom, a u ponudi imaju svježe, dimljene, meke zrele kravlje sireve i one začinjene. Najprodavanija su delicija podravske prgice koje se u originalu rade od kravljeg mlijeka, a nude se i u kombinaciji s onim kozjim te stoje 12 kuna. Kolutove sira od kravljeg mlijeka možete kupiti po cijeni od 40 do 50 kuna, a oni od kozjeg dvostruko su skuplji.

– Kad kupcima preporučujem sireve, prvo ih pitam vole li ljuće, blaže, kremastije ili tvrđe. No, najviše volim preporučiti platu sireva jer na njoj mogu naći sve najbolje okuse iz naše proizvodnje – govori Dražen Kuzmić. Za tu ćete platu izdvojiti 40 kuna, a kako kažu da uz sireve najbolje pašu dobra vina, nerijetki će se na Malom pikniku zaputiti do štanda obitelji Matković iz Orahovice. Pod nazivom "Iskrena vina" proizvodi ih Ivan Matković, a prodaje njegova sestra Iva. Iz širokog spektra svoje vinarije za predstavljanje u Parku Bele IV. odabrali su pinot, frankovku, cabernet i chardonnay, ali i rose koji drže na ledu. Prodaju ih na butelje koje ćete, ako je riječ o crnom vinu, platiti 60 kuna, a chardonnay 40 više.

– Najviše se traži rose jer je osvježavajući i ljudima najčešće zapne za oko – ističe Iva Matković.

22.07.2022., Zagreb - Ljetno dogadjanje Mali piknik u Park Bele IV. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Osim vina, pravo alkoholno osvježenje pružit će vam i Metta kokteli čija se tajna izrade krije u pravom zagrebačkom džinu Luftbremzer. Radi se o suvremenom London Dry džinu s 44% alkohola, a koji se od 2018. u Zagrebu proizvodi u prvoj džin destileriji u Hrvatskoj. Anamarija Dumić, pod budnim okom vlasnika Metta koktela Roberta Ljubanovića, od Luftbremzera miksa osvježavajući Gin tonic za 40 kuna, a složit će vam i klasični Mojito ili pak Cuba Libre za 42 kune. 

Prirodne sokove od komorača, višanja, mente, stolisnika ili bazge za 30 kuna po litri možete kušati na štandu OPG-a Korade. Izrađuju se od stopostotnog voća, a nude se i pekmezi s vrlo malo šećera po cijenama od 25 do 35 kuna. Sve ih već 17 godina na svom imanju u Loboru proizvodi Štefica Korade. Iris i Branimir Komesar nude pekarske delicije izrađene od brašna koje se melje isključivo na kamenim mlinovima po tradicionalnoj recepturi. Na njihovu se štandu mogu naći heljdini krekeri po 25 kuna i beskvasna peciva po sedam, a najtraženiji je kilogram beskvasnog kruha koji se može kupiti za 30 kuna.

Malom se pikniku pridružila i ekipa Kombuche, koja proizvodi fermentirane čajeve bogate probioticima u koje se dodaje vrlo malo šećera i blago su gazirani. Mario Likar i Zdravko Džeba nude ih u četiri okusa, a flašicu čaja od bobičastog voća, bazge, đumbira s kurkumom ili klasičnog zelenog platit ćete 13 kuna.

22.07.2022., Zagreb - Ljetno dogadjanje Mali piknik u Park Bele IV. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Gospođa Marija Čabraja na pikniku predstavlja Super Danko maslace s pet vrsta sjemenki, koje već 10 godina proizvodi njezin sin. Kikiriki, bučine sjemenke, sezam, konoplja i lan inače se miješaju s medom, ali za vegane postoji i kombinacija s javorovim sirupom. Flašica od 212 grama ovdje košta 40 kuna, a mogu se pronaći i u trgovinama zdrave hrane. 

Za romantičan izlazak

– Nismo dosad bile na Malom pikniku, ali smo oduševljene, jednostavno je preslatko. Mirno je, tiho, sviđa nam se što nema glasne glazbe, a rose koji smo kušale je odličan. Probale smo i autohtoni hrvatski džin koji je idealan za kraj napornog tjedna – kažu posjetiteljice Tena i Dora. Sličnoga je mišljenja i mladi bračni par Anđela i Karlo.

– Jako je simpa i romantično, sviđa nam se ideja s dekicama i svijećama i svakako ćemo doći ponovno. Pojeli smo platu podravskih sireva i svi do jednog su odlični, aromatični, a super se slažu i s ovom kombuchom od bobičastog voća – poručuju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije