Umirovljenica Nataša Bartol najviše jednom tjedno posjeti Dolac, gdje kupi svježu salatu. Cijenama, kaže, nije zadovoljna jer su za neke proizvode prilično visoke, no zato si sama posadi raznoliko povrće i druge namirnice od kojih radi ukusna jela.
– Danas sam kupila zelenu salatu za 12 kuna te 20 jaja za 30 kuna. Ne idem često, otprilike dva puta mjesečno, a nekad povedem i unuku Karlu koja voli razgledati ponudu – kazala je Nataša.
Sastojci (za jednu osobu)
100 grama graha – 2 kn
200 grama kobasice – 15 kn
250 grama repe – 2 kn
Postupak:
Očistiti grah i namočiti ga u vodi, a zatim prebaciti u čistu vodu i staviti kuhati. Kobasicu nasjeckati na manje dijelove te staviti kuhati u poseban lonac. Svježeg luka i češnjaka može se dodati nasjeckanog po želji, za aromu. Kuhati otprilike dva sata, dok grah ne omekša. Kada se kobasice skuhaju, dodati ih u varivo i nastaviti kuhati. Očišćenu repu nasjeckati na komade i dodati u varivo te nastaviti kuhati još otprilike sat vremena. Začine – sol, vegetu i malo papra dodati po želji. Na kraju napraviti zapršku, odnosno na ulju popržiti brašno i dodati ga u varivo. Još jednom kratko prokuhati i ostaviti da se malo ohladi. Varivo je potom spremno za posluživanje.
>>Za prve proljetne dane Ružica kuha lagano – brokulu i losos