Današnji imperativ za zdravom ishranom protegnuo se i na slastičarsku ponudu u Zagrebu. Slatko se sada konzumira samo ako je od fruktoze, stevije, bez brašna, s puno voća, obvezno nešpricanog i organski uzgojenog... I ne pita se za cijenu, a kupuju se i cijele torte, i za 300 kuna.
Slastice za šećeraše
Otkrili su nedavno Zagrepčani i sasvim drugačiju vrstu slastice – smrznuti jogurt talijanske marke Yogorino, koji je svoju drugu trgovinu nedavno otvorio u Gundulićevoj ulici. Za Yogorino kupom, probiotičkim sladoledom na osnovi jogurta, ludi su i turisti iz Azije. No Zagrepčane i njihove goste privlači to što sami mogu kreirati sladoled, koji usto ne deblja – na 100 grama sadrži samo 134 kalorije.
– Naravno, što je više dodataka, više je i kalorija. Yogorino kup osnovni je proizvod, na koji se mogu dodati umaci od jagoda, šumskog voća, jabuke, tamne čokolade, bijele čokolade, badema, žitarica... – kaže voditeljica Yogorina Iva Barbir te dodaje da je u svijetu više od 600 njihovih trgovina. Mali kup je 12, srednji 16, a veliki 20 kuna, a nude i torte, minjone, kolačiće, smoothije, kao i jogurt burger, koji se radi od slatkog kruha.
U smjeru zdrave kuhinje razvija se i slastičarnica Mak na konac, blizu Trga žrtava fašizma. Iako u ponudi ima klasične kolače, rade i slastice za dijabetičare.
– Odaziv je dobar, ali kupci dolaze u valovima. Jedan dan prodam tri takva kolača, a idući 30. Sad radim samo prema narudžbi – kaže vlasnica Petra Jelenić te dodaje da kupuju uglavnom ljudi sa zdravstvenim teškoćama. Cijena šnite torte je od 18 do 20 kuna, a kupci naročito vole brownie od datulja, bez šećera, brašna i mliječnih proizvoda.
Pretražila i stare kuharice
Bezglutenske torte peku se i u Slatkoj hiži, u Ilici kod Britanca. Vlasnica Ksenija Lepen ponudu je kreirala prema željama kupaca, a pretraživala je i stare kuharice radi izvornih recepata.
– Meljemo i zob za tortu s jabukama, kupci vole i onu od mrkve. No stari Zagrepčani rado pojedu štrudlu od voća bez šećera – kaže Lepen, dok prodavačica Tea Stepić dodaje da imaju i najstariju tortu, s receptom iz 19. stoljeće, od oraha i čokolade, naziva Omama. Najpopularnija im je torta Ledeni vjetar, kao i u slastičarnici Oranž blizu Cvjetnog trga.
Ne deblja, mos mislit