VELIK PORAST INTERVENCIJA

Zagrebačka Hitna pomoć ima pune ruke posla: Padovi, oscilacije tlaka, a zbog temperatura kolaju i infektivne bolesti

Zagreb: S povratkom vrućina ekipe Hitne pomoći čeka povećani broj intervencija
Patrik Macek/PIXSELL
13.07.2024.
u 14:29

U Zagrebu je kao i u većini zemlje danima na snazi crvena, odnosno vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

Zagrebačka Hitna medicinska pomoć zbog toplinskog vala bilježi proteklih dana 20 do 30 posto više intervencija, a najčešće su radi o ozljedama starijih osoba zbog padova i alkoholiziranim osobama, no pomoć traže i onkološki pacijenati, te oni s visokim tlakom i infekcijama.

Hipertoničari imaju problema zbog oscilacija tlaka, a infektivne bolesti uzrokuju povišenu tjelesnu temperaturu, proljev i povraćanja i ima ih više nego inače zbog povećanog broja virusa i bakterija uslijed visokih temperatura, rekla je Hini voditeljica operativne smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba Aleksandra Bogdanović.

Savjetovala je građanima da se ne izlažu visokim temperaturama te da se drže hlada i po mogućnosti klimatiziranih prostora, posebice između 10 i 17 sati. Uz to, podsjeća treba piti dovoljno vode ili čaja od mente ili kamilice koji sadrži manje teina, izotonične otopine te izbjegavati kofein i alkohol koji pojačano dehidiriraju organizam.

Ako je izlaganje visokim temperaturama ipak neizbježno, preporučila je uporabu krema sa zaštitnim faktorom, nošenje pokrivala za glavu, sunčanih naočala te lagane i prozračne pamučne odjeće. U Zagrebu je kao i u većini zemlje danima na snazi crvena, odnosno vrlo velika opasnost od toplinskog vala.

VEZANI ČLANCI:


Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije