NEOBUZDANA ŽELJA

Zašto se neke hrane ne možemo zasititi? Ovo je 7 najvećih poroka!

tamna čokolada
Foto: Thinkstock
1/4
17.03.2017.
u 11:13

Čokolada je doslovno izvor sreće jer aktivira osjećaj zadovoljstva u mozgu i čini nas bolje raspoloženima. Dokazano podiže razinu dopamina, koji je zaslužan za osjećaj sreće

Što to sadrži određena hrana koje se jednostavno ne možemo zasititi? Reader's digest donosi nam 7 tipova hrane o kojima je najlakše biti ovisan.

1. Čokolada

Čokolada je doslovno izvor sreće jer aktivira osjećaj zadovoljstva u mozgu i čini nas bolje raspoloženima. Dokazano podiže razinu dopamina koji je zaslužan za osjećaj sreće. Najviše je ljudi ovisno o čokoladi tj. šećeru, ali treba pripaziti. Taj isti centar u mozgu koji je aktiviran kad (slučajno) pojedete cijelu čokoladu, aktivira se i kod uzimanja alkohola, pa čak i teških droga!

2. Sir

Sir je bogat masnoćama i kolesterolom, no svojim sastavom također utječe na centar u mozgu koji podiže raspoloženje. Možda će vas usrećiti, ali ćete htjeti sve više i više ove teške hrane.

3. Grickalice

Grickalice, a osobito čips, teško možete pojesti samo malo. Bogate ugljikohidratima, pružat će vam brzi nalet energije. No ta je energija loša, jer se i brzo potroši.

4. Gazirana pića

Osim što su bogata šećerom, neka znaju sadržavati i kofein, što je dvostruka doza sreće i energije. Nedostatak kofeina u tijelu nakon nekog će vam vremena donijeti simptome kao što su slabost, migrene i emocionalna rastresenost.

5. Prženi krumpirići

Tko ne bi odlio slanim, vrućim i hrskavim krumpirićima? Osim što ih želite pojesti uz gotovo svako jelo, krumpirići su hrana za kojom posežemo kad tražimo utjehu.

Foto: Press Association/PIXSELL

6. Sladoled

Sladoled je još jedna hrana koja nam služi za utjehu. Čežnju za sladoledom znanstvenici povezuju s njegovom bogatom teksturom koja je kremasta, a puna šećera!

7. Pizza

Pizza je najveći konkurent čokoladi kada je ovisnost o jelu u pitanju. Kakva god bila, sa sirom, kremastim vrhnjem, slatkim umakom od rajčice ili prepuna ljutih kobasica – tko će joj odoljeti?

>> Znanstvenik konačno razriješio dilemu o pravilu 'pet sekundi' i hrani s poda

>> Stop! Cijelo vrijeme tjesteninu kuhate pogrešno

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?