Akcija

O epilepsiji će podučavati djecu u vrtićima i školama

Kineska nova
08.02.2015.
u 12:00

Akciju su podržale i brojen osobe iz javnog života poput Gorana Ivaniševića, Dubravka Šimenca, Tarika Filipocića, košarkaša Cibone i drugi

Vitomira Lončar, kako je sama kazala, jedina je javno poznata osoba koja je bez ustručavanja progovorila o epilepsiji od koje boluje. Prvi put o tom je progovorila prije 10 godina kada je i druge poznate osobe koje od nje boluju pozvala da progovore o epilepsiji. Na taj način, pojasnila je, poslali bi jasnu poruku i drugima koji šute o svojoj bolesti da za to nema razloga.

- Zbog epilepsije sam se prestala baviti i kazalištep te sam se više posvetila učenju. Bolest nam ne smije biti prepreka več poticaj - kazala je Lončar na jučerašnjoj konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program 'Živjeti s epilepsijom, Izaći iz sjene'  uoči Međunarodnog dana oboljelih od epilepsije. Riječ je o tri nova programa kontinuirane edukacije o epilepsiji za sve vrtiće te osnovne i srednje škole grada Zagreba.

- Cilj ovih programa je da se kvaliteta života osoba s epilepsijom popravi te da osobe nemaju problema sa stigmatiziranjem od strane zajednice i društva. Sa svim raspoloživim sredstvima, ali i sa puno ljudske potpore Grad Zagreb će kao i uvijek dosad davati podršku ovakvim programima, rekla je zamjenica gradonačenika Sandra Švaljek.

S obzirom da je epilepsija najčešća neurološka bolest u djece i adolescenata, edukacija nastavnika i odgajatelja i zdrastvenih djelatnika o uzrocima bolesti, načinu liječenja te načinu reagiranja tijekom napadaja je neophodna. 

Budući da stigmatizacija počinje u najranijem dobu, Lončar je kazala da za đake priremaju novu predtavu 'Ne ti ne' .
Edukacija zdrastvenih voditelja u 60 dječjih vrtića biti će provedena na Ljubičasti dan - Svjetski dan svjesnosti o epilepsiji, 26. ožujka, a za rujan ove godine planiran je početak edukacije za 108 osnovnih škola na području grada. U 55 srednjih škola edukacije će započeti 23. veljače i provodit će se kontinuirano do lipnja ove godine.

Provoditelj programa za vrtiće i osnovne škole je Hrvatsko društvo za dječju neurologiju Hrvatskog liječničkog zbora, dok će u srednjim školama edukaciju provoditi Hrvatska udruga za epilepsiju.

Akciju su podržale i brojen osobe iz javnog života poput Gorana Ivaniševića, Dubravka Šimenca, Tarika Filipocića, košarkaša Cibone i drugi. 

Komentara 1

SO
sohnahoakasaa
15:11 08.02.2015.

Podržavam i sretna sam zbog toga. Ni odrasli neznaju puno o toj bolesti ni kako se ponašati pema osobi s tim poteškoćama. Pogotovo neznaju kako pomoći ako se nađu u blizini osobe kad dobije napad. Mislim da je to važno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije