Elvis u jazz ruhu

Vesna Pisarović: U Berlinu biciklom prijeđem i 100 kilometara

vesna pisarović (1)
Foto: VL, Pixsell
1/3
03.06.2012.
u 16:08

Naša pjevačica s berlinskom adresom objavila je album “With Suspicious Minds” i u kolovozu stiže u Hrvatsku

Početkom svibnja na američkom i europskom tržištu Vesna Pisarović objavila je svoj prvi jazz album “With Suspicious Minds” u kojemu je pjesme legendarnog kralja rocka Elvisa Presleya odjenula u jazz ruho.

– Riječ je o albumu koji se na specifičan način bavi opusom Elvisovih pjesama i, kad kažem opus, mislim na 700 pjesama koje je snimio i obradio te na njegova 33 filma – kaže pjevačica.

Nakon što je odabrala pjesme, definirala formu i predstavila ideju glazbenicima, dodaje, njihova prva reakcija bila je oduševljenje, ali istovremeno je to bio i izazov.

Britanska edukativna tortura

– Elvis je opće poznato “mjesto” i mnogi su ga imitirali, obrađivali, a jazz glazbenici reharmonizirali. Naša ideja bila je da ne mijenjamo glazbenu teksturu pjesama, nego da putem ironije i dekonstrukcijskog pristupa istražimo korijene Elvisove glazbe, nađemo nove načine njihove sinteze i da vratimo Kralja njegovim korijenima; bluesu, rock and rollu i lijepim melodijama. Ukratko, ideja je bila skinuti bijelo odijelo i učiniti Kralja golim – slikovito objašnjava Vesna.

Prije sedam godina publiku je do jutra zabavljala u diskoklubovima svojim pop hitovima poput “Da sutra umrem”, “Sasvim sigurna” i “Dolje na koljena”, a onda je u jednom trenutku shvatila da njenu glasu treba oporavak, stanka u kojoj bi poradila na tehnici pjevanja. Ubrzo nakon te odluke rodila se i ljubav prema jazzu, i to na jednom koncertu u Berlinu.

– U Berlinu sam 2006. pjevala za Hrvatsku zajednicu i odlučila ostati dan dulje u gradu. Otišla sam na koncert Petera Brötzmanna u jedan jazz klub gdje me opčinila energija te glazbe. Ujutro sam se probudila i donijela odluku da je vrijeme za zaokret. U Zagrebu sam krenula na privatne satove solfeggia i pjevanja i tiho sam se pripremala za novi glazbeni smjer – prepričava Vesna. Njena prva glazbena postaja bio je Haag i tamošnja Kraljevski jazz konzervatorij, a nakon toga je primljena i na magisterij u Londonu na Guildahalu.

– U Haagu sam stekla osnove, ali oduvijek sam željela okušati se u Londonu i osjetiti britansku edukativnu torturu. London ima histeričnu i primamljivu energiju koja te gura, nekad je vrlo iscrpljujuća i otuđujuća, ali mene je to inspiriralo – priznaje Požežanka čiji pop opus i dalje ima svoje vjerne obožavatelje koje ona ne zaboravlja.

– Najčešće nastupam u Sloveniji, barem sam jednom mjesečno tamo sa Škorpion bendom, s kojim sam svirala i prije deset godina. Uvijek se ugodno iznenadim kad publika mlađa od 20 godina pjeva moje stare pjesme.

Nedostaje joj naše sunce

Nemiran duh glazbenica je trenutačno primirila u Berlinu, gdje živi posljednjih godina sa suprugom Ozrenom Pupovcem. Danju se najčešće zatvori u svoj studio gdje pjeva, svira i, kako kaže, igra se glazbom. Kada se zaželi svježeg zraka i prirode, sjedne na bicikl i iz berlinske vreve pobjegne u koji od obližnjih gradića.

– Često biciklom prijeđem i do 100 kilometara do nekog grada u okolici Berlina i na taj način otkrivam njegove ljepote. Volim se počastiti i dobrim koncertom i finom hranom u nekom od restorana jer ovo je jedan od najjeftinijih europskih metropola i hrana u restoranima nije skupa – o svojim berlinskim navikama će Vesna.

Kozmopolitski grad, nastanjen umjetnicima, pružio joj je mogućnost da stekne prijatelje iz cijelog svijeta koji su je podučili pripremanju specijaliteta iz svojih podneblja jer Vesna voli kuhati.

– Ovdje ima odličnih dućana s azijskim, kineskim, indijskim namirnicama pa, osim što kuham naše specijalitete, dosta i eksperimentiram u kuhinji, pa prijatelje znam iznenaditi i jelom s curryjem – govori Vesna i priznaje da, iako je u Berlinu, nikada u kući ne usfali slavonskih kobasica. No, naše sunce i nebo ne može zapakirati u kutijicu i ponijeti sa sobom, a to joj najviše nedostaje.

– Nedostaje mi naša klima jer već pet godina živim na istom meridijanu gdje je temperatura između 18 i 20 stupnjeva; nedostaje mi naše ljubičastoplavo nebo i planine – nostalgično će pjevačica. Po zalihu sunca doći će početkom kolovoza kada će sa svojim jazz bendom promovirati novi album u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a nakon radnog boravka u domovini, priuštit će si i godišnji odmor sa suprugom. Na pitanje planiraju li uskoro povećati svoju obitelj, pjevačica kaže:

– To nas svi pitaju, ali nemam odgovor na to pitanje. No, opcija povratka u domovinu uvijek je otvorena.

Komentara 1

AR
ana.rimbaud
09:13 04.06.2012.

Od plagiranja pjesama do jazza. Pa, lijepa promjena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije