Istraživanje o prehrambenim navikama Hrvata pokazalo je porazne rezultate.
Jabuke gotovo da i ne jedemo, a tu supernamirnicu većina ima i u vrtu iza kuće. Ili barem kod susjeda.
Donosimo vam stoga deset zdravih razloga zašto biste trebali grickati jabuke.
1. Za zdravlje srca
Jabuke su bogate fitonutrijentima koji pomažu zaštititi kardiovaskularni sustav. Također, bogate su pektinom koji razine "lošeg" kolesterola drži pod kontrolom. Dvije jabuke na dan omogućit će vam i do 16 posto niži kolesterol, piše TOI.
2. Prevencija Alzheimerove bolesti
Studija sveučilišta Cornell provedena na miševima pokazala je da flavonoid iz jabuke štiti mozak od slobodnih radikala koji dovode do oštećenja koja mogu rezultirati demencijom.
3. Prevencija raka pluća
Studija provedena nad deset tisuća osoba koje su jele mnogo jabuka pokazala je 50 posto manji rizik od razvoja raka pluća.
4. Prevencija raka dojke
Jabuka na dan može smanjiti rizik od raka dojke za 17 posto, utvrdilo je istraživanje sveučilišta. Tri jabuke na dan snižavaju rizik za 39 posto, a osobe koje su jele šest jabuka na dan smanjile su rizik 44 posto.
5. Prevencija raka debelog crijeva
Pektin iz jabuka smanjuje rizik oboljenja od raka debelog crijeva i pomaže zdravlju probavnog sustava.
6. Prevencija raka jetara
Istraživanje nad štakorima koje su hranili ekstraktom iz jabuke pokazalo je 57 posto manji rizik od raka jetara.
7. Dijabetes pod kontrolom
Pektin djeluje na izlučivanje kiselina koje smanjuju potrebu za inzulinom.
8. Mršavljenje
Znanstvenici u Brazilu otkrili su da su žene koje su jele tri jabuke dnevno izgubile više kilograma od onih koje su tijekom dijete izbjegavale voće.
9. Zaštita kostiju
Istraživanje provedeno u Francuskoj otkrilo je da je jedan od flavonoida iz jabuke "krivac" za zaštitu žena od osteoporoze nakon menopauze jer može povećati gustoću kostiju. Kosti jača i boron iz jabuke.
10. Pomoć za astmatičare
Djeca koja boluju od astme, a piju sok od jabuke svaki dan imala su manje poteškoća od djece koja su sok pila jednom mjesečno.
Druga studija pokazala je pak kao su djeca majki koje su u trudnoći jele mnogo jabuka imala manju stopu razvoja astme od one djece čije su majke jele manje tog voća.
>>Jedite med za dug život! Evo koja je razlika između svjetlijeg i tamnijeg
>>Ovo je 5 namirnica koje jedemo na pogrešan način