Vitamine B1, B2, B3, B5, C, prehrambena vlakna i minerali (kalij, željezo, cink, selen, bakar, kalcij)... Što vam još treba dok oko vas već sad svi šmrcaju i kašljucaju, a nitko ne da otvoriti prozor?! Raznovrsna i zdrava prehrana najbolji je način da svoje tijelo dovedete u top formu i pritom uživate u blagodatima koje jesen pruža za stolom.
Gulaš od gljiva
Sastojci:
1 kg miješanih gljiva (zlatnih bukovača, šampinjona, vrganja, crnih truba, lisičarki)
500 g luka
2 češnja češnjaka
50-100 ml crnog vina
2 lista lovora
1 ljuta papričica
100 ml pasirane rajčice
1 -2 žličica dimljene mljevene paprike
1 žličica soli
svježe mljeveni papra
2 zgnječena klinčića
maslinovo ulje
voda ili povrtni temeljac, oko 700 ml
timijan
Priprema:
Svježe gljive narežite na manje komade, a sušene prelijte kipućom vodom. Na zagrijano maslinovo ulje dodajte nasjeckani luk i pržite ga dok ne omekša (posolite da prije omekša). Dodajte nasjeckani češnjak i gljive, promiješajte pa dodajte dimljenu papriku, timijan i papar. Posolite, dodajte vino pa kad alkohol ispari ubacite lovorov list, klinčiće, pasiranu rajčicu i pirjajte, uz dodavanje vode ili temeljca još 30 minuta. Poslužite uz palentu, a ako ipak ne možete bez mesa dobro će pasati uz svinjski lungić.