Ovu zahvalnu namirnicu možemo konzumirati u bezbroj različitih varijanti, a mi vam donosimo recept za pitu chefice hotela Esplanade Ane Grgić Tomić, po kojem je pripremamo već godinama i nikad je se nećemo zasititi.
Topla pita od lososa i špinata
Sastojci za nadjev:
- 250 g dimljenog lososa
- 150 g špinata
- 500 ml vrhnja za kuhanje
- 2 žlice brašna
- limunova korica
- sol, papar
- češnjak
- maslinovo ulje
- začinsko bilje
Priprema:
Na maslinovu ulju popržite sitno sjeckani češnjak i začinsko bilje. Lagano dodajte brašno i dobro promiješajte, podlijte vrhnjem za kuhanje i miješajte brzo da se razbiju grudice. Zatim umiješajte sitno nasjeckani losos i špinat te malo naribane limunove korice. Po želji posolite i popaprite.
Sastojci za prhko tijesto:
- 350 g brašna
- 150 g maslaca
- 2 žlice vrhnja
- 1 jaje
- malo soli
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Sve sastojke pomiješajte i zamijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu i zamotajte u prozirnu foliju. Stavite na hladno pola sata da se tijesto stisne. Nakon toga ga tanko razvaljajte i stavite u namašćeni kalup za pitu. Na tijesto položite papir za pečenje ili aluminijsku foliju pa po njemu rasporedite rižu (da se kalup od tijesta lijepo oblikuje i ne napuhne pri pečenju) te pecite desetak minuta. Kalup s tijestom izvadite iz pećnice, uklonite rižu i papir, napunite nadjevom pa još pecite u zagrijanoj pećnici 15-ak minuta. Pitu poslužite toplu, narezanu na kriške. Uz nju možete poslužiti cherry rajčice i osvježavajuću salatu od rikule s listićima limunove korice i klicama. Ako imate male kalupe za pite, dimenzija oko 12 cm, možete napraviti 6 malih pita i svakome poslužiti jednu.