Ljubav ulazi kroz želudac, nema dvojbe da su emocije i hrana usko povezani, a čak je i znanstveno dokazano da neka hrana potiče lučenje hormona sreće i uzbuđenja. No i u ljubavnim gozbama ima zamki koje bi – kako ne bi bilo neugodnih iznenađenja – trebalo izbjegavati jer postoje namirnice koje se ne slažu s ljubavnim susretima. Želite li ljubovati, odaberite male i birane zalogaje. Prejedete li se, sva će se energija sliti u želudac, postat ćete tromi i pospani do te mjere da vas ni ljubavni žar neće pomaknuti. Luk nije pozvan na “čvenk” čak ni ako ga oboje jedete, a birajući piće, vodite računa da bi čašica previše mogla negativno utjecati na seksualnu izvedbu, pad libida ili prebrz završetak valjuškanja po plahtama.
Buratta, confit od rajčica, kroketi od maslina
Sastojci:
- maslinovo ulje
- 60 dag buratte
- drobljeni papar
- sol
- bosiljak
- mini rajčice
- timijan
- domaće masline
- malo brašna
- vrhnje za kuhanje
- malo mlijeka
- češnjak
- mrvice
Priprema:
Krokete napravite od nasjeckanih maslina koje pržite s malo češnjaka i brašna. Zalijte mlijekom, izmiješajte da se zgusne, dolijte vrhnje i začinite pa miješajte dok se smjesa ne počne odvajati od dna. Istresite na pleh, poravnajte pa ostavite da se ohladi. Oblikujte u male kuglice i pohajte u mrvicama. Rajčice marinirajte solju, paprom, timijanom i maslinovim uljem pa ispecite u pećnici 4 minute na 185 stupnjeva. Burratu začinite maslinovim uljem, paprom, solju i sjeckanim listićima bosiljka.
Kremasti rižoto sa šafranom i jakobovim kapicama
Sastojci:
- 250 g riže
- luk
- bijelo vino
- temeljac
- sol, papar
- maslinovo ulje
- maslac
- parmezan
- češnjak
- šafran
- 4 Jakobove kapice
- poriluk
Priprema:
Šafranovu kremu napravite od vrhnje za kuhanje, šafrana i začina. Kako biste napravili rižoto, na maslinovu ulju prepržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte rižu i miješajte dok se ne zagrije. Dodajte šafran pa podlijte bijelim vinom. Kad ispari, dodajte temeljac i lagano kuhajte uz povremeno miješanje. Začinite. Kad je riža pri kraju, maknite je s vatre, umiješajte malo maslaca i ribani parmezan. Miješajte dok ne postane kremasto. Školjke prerežite, marinirajte pa pecite pet minuta na 185 stupnjeva u pećnici. Poriluk narežite na ploške i sotirajte na maslinovu ulju.
Karamelizirane kruške, umak od vanilije, mousse od karamele
Sastojci:
- 250 g šećera
- 50 ml vode
- 7 dl slatkog vrhnja
- 4 žumanjka
- štapić vanilije
- 1 jaje
- 2 vanilin šećera
Priprema:
Miješajte šećer i vodu na umjerenoj vatri da se karamelizira. Zagrijte 1,2 dl slatkog vrhnja pazeći da ne zakuha pa oprezno dodajte u karamelizirani šećer te kratko i brzo miješajte da se poveže. Preostalo vrhnje umutite u čvrst šlag. Stavite u hladnjak na 2-3 sata da se dobro ohladi. Umak od vanilije napravite od 2 dl slatkog vrhnja, štapića vanilije, jednog jaja, 2 vanilin šećera i 2 žlice šećera – u zagrijano vrhnje dodajte vaniliju sa sjemenkama pa nakon 2-3 minute izvadite mahunu i smanjite vatru te zasladite. Umutite jaje s vanilijinim šećerom i lagano ga umiješajte u vrhnje. Kada postignete željenu gustoću umaka, maknite ga s vatre i ostavite da se dobro ohladi. Kruške rezane po dužini kuhajte u malo vode, šećera, cimeta i zvjezdastog anisa. Kada zakuha, izvadite i ocijedite kruške, pospite ih s malo kristalnog šećera i karamelizirajte.