vikendom mijesimo

Kraljica zdrave krvi vas čeka! Od prvih izdanaka koprive napravite ove slasne pogačice od kojih rastu zazubice

Foto: Vedrana Orlović
Kraljica zdrave krvi vas čeka! Od prvih izdanaka koprive napravite ove slasne pogačice od kojih rastu zazubice
18.03.2023.
u 06:48
Koprivu treba brati od ožujka do svibnja, kad je mlada i sočna. Beru se samo vrhovi mladih biljaka (do 10 cm) koji obiluju željezom i drugim važnim mineralima te vitaminom C. Postoji bezbroj recepata za ukusna jela od koprive, a danas s vama dijelimo recept za ove slasne pogačice, kuharice Nikoline Lončar. Idealne su za lijena jutra vikendom kad vam se nikud ne žuri, a želite iznenaditi ukućane finim doručkom.
Pogledaj originalni članak

Foto: Vedrana Orlović

Pogačice s koprivom

Sastojci:

  • 1 kg krumpira
  • 80 dag glatkog brašna
  • 1 svježi kvasac (42 grama)
  • 500-600 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 jušna žlica šećera
  • 10 dag koprive (pire)
  • 25 dag maslaca
  • 1 cijelo jaje

Foto: Vedrana Orlović

Priprema:

Podgrijte mlijeko da bude mlačno pa u pola količine stavite kvasac i šećer te odložite sa strane i ostavite da se kvasac digne. Prosijte brašno u prikladnu posudu za miješanje. Napravite udubinu u brašnu, dodajte ulje, sol, pire od koprive (ili zamjenski) i mlijeko s kvascem. Zamijesite i dodajte ostatak mlijeka po potrebi da ne bude premekano. Mora biti glatko i podatno. Kada ste tijesto zamijesili, pokrijte ga krpom i ostavite da se diže. Kada se tijesto digne, podijelite ga na 6 jednakih dijelova i ostavite da se dignu. Kada se dignu, razvaljajte ih te sloj po sloj premažite jednakom količinom maslaca (ne i gornji!). Slažite ih jedan na drugi, razvaljajte i preklopite par puta te stavite u hladnjak na pola sata da se odmore i tako tri puta. Nakon toga izvadite tijesto, ostavite pokriveno da se digne, razvaljajte na debljinu od 1 cm i režite u željenim oblicima. Stavite ih na lim za pečenje i opet ostavite da se dignu. Kada se dignu premažite ih jajetom i posipajte sjemenkama po želji. Pecite na 180 stupnjeva oko 10 minuta. Poslužite uz topli napitak po želji.

bez glutena i bez laktoze

Gladušin recept za 'bezgrešan' cheesecake ima dva trika koji poništavaju najčešće pogreške u pripremi

Želite cheesecake lijepe, kremaste strukture, a koji se pritom neće presušiti? Ključ je u pari koja se stvara u pećnici prilikom pečenja. Uz klasičan postupak oblaganja kalupa aluminijskom folijom i uranjanjem u lim napunjen vodom, voda će uvijek pronaći put i smočiti kekse u podlozi kolača. Radije stavite posudu punu vode na dno pećnice, a rešetku s kolačem iznad nje. Tako ćete dobiti željeni rezultat.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.