rezultati su fascinantni

Ovaj sastojak u hrani može vam produžiti život i usporiti Alzheimerovu bolest

Foto: Shuttershock
Ovaj sastojak u hrani može vam produžiti život i usporiti Alzheimerovu bolest
07.10.2024.
u 10:30
Primijećeno je povećanje dugovječnosti između 10 i 18,6%.
Pogledaj originalni članak

Istraživači iz grupe za boju i kvalitetu hrane na Farmaceutskom fakultetu (Sveučilište u Sevilli), u suradnji s grupom dr. Marine Ezcurra na Sveučilištu u Kentu (UK), pokazali su da karotenoid fitoen produljuje životni vijek nematoda Caenorhabditis elegans i može usporiti nastanak paralize povezane sa stvaranjem amiloidnih plakova u modelu Alzheimerove bolesti, prenosi Neuroscience News

Konkretno, primijećeno je povećanje dugovječnosti između 10 i 18,6% i smanjenje proteotoksičnog učinka plakova između 30 i 40%. Studije, koje su dio doktorske teze Ángeles Morón Ortiz, testirale su čisti fitoen i ekstrakte bogate ovim karotenoidom dobivene iz mikroalgi.

VEZANI ČLANCI: 

Prema riječima dr. Paule Mapelli Brahm, 'ovo su vrlo uzbudljivi preliminarni rezultati, stoga tražimo sredstva za nastavak ovog pravca istraživanja kako bismo otkrili kojim mehanizmima se ti učinci proizvode'.

Caenorhabditis elegans široko je korišten životinjski model u biomedicini. Zapravo, bio je ključan u važnim otkrićima koja su prepoznata Nobelovom nagradom, poput programirane stanične smrti, interferencije RNK i primjene GFP proteina.

VEZANI ČLANCI: 

Tim profesora Antonija Jesúsa Meléndeza Martíneza proveo je 15 godina proučavajući fitoen, koji se nalazi u namirnicama kao što su rajčice, mrkve, marelice, crvena paprika, naranče, mandarine i marakuje, među ostalima. To je spoj koji se učinkovito apsorbira i nalazi se u mnogim tkivima, uključujući kožu, gdje studije pokazuju da može štititi od ultraljubičastog zračenja.

Tim radi na održivoj proizvodnji zdrave hrane kako bi se smanjio rizik od bolesti, s naglaskom na primjenu karotenoida u poljoprivredi, prehrani i kozmetici. U tom su području koordinirali međunarodne mreže u kojima su sudjelovali istraživači iz više od 50 zemalja.

Ako žudite za ovom namirnicom, to bi mogao biti rani znak demencije:

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.