krenite i vi!

Otkriveno koliko biste dnevno trebali hodati kako bi dodali godinu dana svome životu

shutterstock
28.08.2024.
u 10:30

Znanstvenici naglašavaju da male, ali redovite promjene u razini tjelesne aktivnosti mogu imati značajan utjecaj na naše zdravlje i dugovječnost.

Znanstvenici su otkrili koliko dnevnog hodanja je potrebno da biste produžili životni vijek za godinu dana. Poznato je da redovita fizička aktivnost značajno smanjuje rizik od ozbiljnih bolesti poput bolesti srca, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i raka. NHS stoga preporučuje da odrasle osobe svakodnevno budu tjelesno aktivne, kombinirajući vježbe za izgradnju mišića s aerobnim vježbama, s ciljem od 150 minuta tjedno. Međutim, novo istraživanje pokazuje da čak i hodanje samo deset minuta dnevno može produžiti život za cijelu godinu, osobito kod osoba starijih od 60 godina, piše Daily Mail

Studija iz Velike Britanije također je otkrila da muškarci imaju više koristi od vježbanja nego žene. Naime, redovito hodanje može produžiti životni vijek žena za gotovo 11 mjeseci, dok muškarcima može dodati čak 16 mjeseci. Povećanje trajanja i intenziteta hodanja može dodatno povećati ove brojke, pa tako hodanje od 30 minuta dnevno može donijeti dodatnih 16 mjeseci života za žene i gotovo dvije i pol godine za muškarce.

VEZANI ČLANCI: 

Ova studija, koja je uključila podatke više od 40.000 žena i preko 30.000 muškaraca u dobi od 60 godina i više, pokazala je da benefiti hodanja nisu rezervirani samo za one koji su već u formi. Istraživanje je pokazalo da čak i oni koji su prethodno bili neaktivni mogu iskusiti ove pozitivne učinke.

Tom Yates, fiziolog sa Sveučilišta u Leicesteru i voditelj studije, izjavio je da, iako nisu sigurni zašto postoji razlika u koristima između spolova, istraživanje daje mnogo precizniji uvid u dobrobiti vježbanja nego što je to ranije bilo moguće. Doktor Francesco Zaccardi, jedan od vodećih autora studije, naglasio je da ova otkrića dodatno potvrđuju važnost svakodnevne tjelesne aktivnosti za zdravlje i dugovječnost.

VEZANI ČLANCI: 

Znanstvenici se nadaju da će ova istraživanja potaknuti zdravstvene kampanje koje promoviraju važnost malih, ali redovitih dodataka fizičkoj aktivnosti, poput brzog hodanja od deset minuta dnevno. Iako samo 20 posto ljudi starijih od 65 godina ispunjava NHS-ov cilj od 150 minuta tjednog vježbanja, jednostavno povećanje dnevnog hodanja može značajno poboljšati kvalitetu života i produžiti ga.

Marcus Davis, osteopat iz Londona, ističe da je hodanje bolji izbor od trčanja za ljude starije od 50 godina. Hodanje ne samo da pomaže u sprječavanju proširenih vena i poboljšava cirkulaciju, već je i bolje za kralježnicu jer manje opterećuje diskove. Ovo najnovije istraživanje također dovodi u pitanje uobičajenu preporuku od 10.000 koraka dnevno, sugerirajući da je već 4.000 koraka dovoljno da se počne smanjivati rizik od rane smrti.

Nedostaje vam energije kroz dan? Pojačajte je s ovim stvarima - umjesto nekoliko šalica kave:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije