Ništa novo ne treba izmišljati i nitko nije vlasnik nekog recepta. Recepti su svi postojali, oni se samo mogu oplemeniti ili stilski i sezonski doraditi, tvrdi vlasnica restorana Vodnjanka, Svjetlana Celija.
Pljukanci u umaku od lisičarki
Za 500 g pljukanaca:
400 g glatkog brašna
300 ml vruće vode
Za umak:
300 g lisičarki
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Od brašna i vode umijesite tijesto koje ćete razvaljati na trakice. Trakice sijecite na komadiće i dlanom u dlan utrljajte svaki pojedini pljukanac. Gotove pljukance pobrašnite i kratko skuhajte u kipućoj, blago posoljenoj vodi. Lisičarke operite, narežite na listiće te zatim prijajte na maslinovu ulju. Na njih stavite kuhane pljukance, dodajte žlicu maslaca i malo vode u kojoj su se kuhali pljukanci. Začinite solju i paprom.
Svaki obrok u Vodnjanki mora početi s pršutom jer za Svjetlanu pršut je jedan od simbola Istre, baš kao maslinovo ulje, tartufi ili čaša dobrog vina.