dobro jutro

Što ste doručkovali kao klinci? Kod nas je zlevanka bila obavezna, a varijantu s pekmezom od šljiva svi smo obožavali

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
Što ste doručkovali kao klinci? Kod nas je zlevanka bila obavezna, a varijantu s pekmezom od šljiva svi smo obožavali
29.01.2022.
u 07:22
Ovaj starinski "kolač" od kukuruznog brašna može se pripremiti i u slanoj i u slatkoj verziji, a najčešće se na stolu našao u zimskim mjesecima. Bogatija verzija zlevanke dolazi s nadjevom od maka, a predivna je i u jednostavnijoj varijanti s pekmezom od šljiva.
Pogledaj originalni članak

Kao i uvijek kad želimo isprobati novu varijantu tradicionalnog recepta obavezno zavirimo u blog Mama, ja sam gladan pa smo to učinili i ovaj put.

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Zlevanka s pekmezom od šliva

Sastojci:

90 g žutog kukuruznog brašna

45 g palente ili griza

1 žličica praška za pecivo

na vrh noža sode bikarbone

1 prstohvat soli

2 žlice rastopljenog maslaca

200 g domaćeg svježeg kravljeg sira (dobro ocijeđenog)

4 pune žlice domaćeg vrhnja

3 cijela jaja

1 puna žlica meda

po želji ribana limunova korica (1 žličica)

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema:

Brašno, palentu, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu stavite u zdjelu pa promiješajte. U drugoj zdjeli pjenjačom istucite jaja s medom i limunovom koricom. Jaja dodajte u zdjelu s brašnom pa redom dodajte kravlji sir, maslac i vrhnje. Sve dobro promiješajte i prelijte u namašćeni lim za pečenje. Pecite na 180 ºC, u prethodno zagrijanoj pećnici 30 minuta ili manje, odnosno dok zlevanka ne dobije zlatnu boju. Izvadite zlevanku iz pećnice i odmah ju premažite pekmezom. Obavezno jedite dok je još toplo.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MO
montello
13:41 29.01.2022.

Volim te kolace i recepte koji.su nekoc bili.dobri

Avatar Tombstone
Tombstone
09:11 29.01.2022.

Nije zlevanka nego zlevka. Doduse nikad to nisam jeo, ali cuo sam za to od bake i dede