LIJEČNICI SAVJETUJU

Želite li se riješiti nadutosti i plinova, ove četiri vrste voća uvrstite u svakodnevni jelovnik!

Foto: shutterstock
Želite li se riješiti nadutosti i plinova, ove četiri vrste voća uvrstite u svakodnevni jelovnik!
06.10.2024.
u 07:16
Osim u slučajevima kad ukazuje na ozbiljne zdravstvene probleme, nadutost je moguće riješiti odgovarajućim prehranom
Pogledaj originalni članak

Ako nakon jela redovito osjećate stezanje u trbuhu i imate osjećaj da ste se prejeli, iako zapravo niste puno pojeli, možda patite od kronične nadutosti. Ona je popraćena nelagodom, a često i plinovima. U nekim slučajevima, nadutost može ukazivati na određene gastrointestinalne poremećaje, kao što su sindrom iritabilnog crijeva (IBS), upala crijeva, prekomjeran rast bakterija u tankom crijevu ili intoleranciju na laktozu. Međutim, kod mnogih ljudi ovu je nelagodu relativno lako riješiti uz pomoć nekoliko promjena u prehrani.

Pritom vam od koristi može biti čak i voće, piše BestLife. Prema liječnicima, ovo su četiri vrste voća koje najbolje umiruju gastrointestinalnu nelagodnost i eliminiraju nadimanje.

VEZANI ČLANCI

Nezrele banane: Banane su bogate kalijem, vitaminom C, vitaminom B6, vlaknima, antioksidansima, fitonutrijentima. Osim što značajno doprinose prehrani, mogu poboljšati neugodne gastrointestinalne simptome i probavu. Nezrele banane se smatraju posebno korisnima u borbi protiv nadutosti jer sadrže rezistentni škrob, vrstu ugljikohidrata koja kroz crijeva prolazi bez razgradnje, potičući zdravlje crijeva.

Limun: Prema istraživanju iz 2022. godine koje je objavljeno u European Journal of Nutrition, konzumiranje limuna ili soka limuna može pomoći u bržem pražnjenju želuca, što može smanjiti osjećaj nadutosti. U spomenutoj studiji je navedeno kako je u usporedbi s vodom, sok limuna doveo do 1,5 puta većeg volumena sadržaja želuca, 30 minuta nakon obroka. Pražnjenje želuca je također bilo 1,5 puta brže.

GALERIJA: Ove namirnice mogu uzrokovati probleme sa spavanjem, tvrde doktori

Foto: shutterstock
Foto: Shuttershock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock
Foto: shutterstock

Kivi: Svakodnevna konzumacija kivija također je odličan način za eliminiranje nadutosti. Prema istraživanju iz 2022. godine koje je objavljenoj u časopisu Advances in Nutrition, koristi takve prakse bi se trebale osjetiti već nakon dva tjedna. Ovo voće povoljno utječe na probavu, sprječava zatvor, ublažuje bol u trbuhu te pomaže u sprječavanju refluksa.

Bobičasto voće: Stručnjaci Mayo Clinica protiv nadimanja preporučuju konzumiranje 'voća tamnijih nijansi kao što su kupine, borovnice i jagode, dakle voće koje sadrži dragocjene antioksidanse'. U istraživanju iz 2023. godine čiji rezultati su objavljeni u časopisu Nutrients, otkriveno je da su borovnice posebno korisne među pacijentima sa funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima. Tijekom istraživanja koje je potrajalo šest tjedana, liječnici su testirali dvije grupe ispitanika, pri čemu je jedna grupa svakodnevno konzumirala borovnice, a druga placebo koji je odgovarao šećeru i kalorijskom sadržaju borovnica. Testiranja na kraju eksperimenta pokazala su kako su kod ispitanika koji su konzumirali voće značajno ublaženi brojni probavni problemi, uključujući i nadutost.

Što izbjegavati: Stručnjaci Mayo Clinica napominju da, iako je za optimalno zdravlje crijeva korisno jesti raznoliki spektar voća i povrća, treba izbjegavati voće koje je bogato fruktozom, kao što su jabuke, kruške i lubenice, posebice ako želite eliminirati nadutost i plinove. Međutim, ako volite jabuke i kruške, prije konzumacije mu ogulite koru ili ga skuhajte, na taj način ćete ga lakše probaviti.

Jednostavan trik za skidanje mrlja s daske za rezanje!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.