obavezno probajte

Znate li što su međimurski vangaloci? Ovu genijalnu tradicionalnu poslasticu možete jesti u slanoj i slatkoj varijanti!

Foto: Vigor Klaić
Znate li što su međimurski vangaloci? Ovu genijalnu tradicionalnu poslasticu možete jesti u slanoj i slatkoj varijanti!
28.08.2022.
u 07:00
Recept za ovo tradicionalno jelo iz Međimurja dala nam je Slivija Horak, chefica kuhinje restorana Terbotz i dobitnica trofeja Chef tradicijske kuhinje 2020, uglednog gastronomskog vodiča Gault&Millau.
Pogledaj originalni članak

Restoran Terbotz, smješten u prekrasnoj kuriji staroj više od 200 godina na Železnoj Gori, nadomak Štrigove, osim jedinstvenom eno-gastronomskom ponudom oduševljeva i terasom s koje se pruža jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj. No, gosti tamo ne dolaze samo zbog pogleda nego zbog hrane koju Silvija Horak i njezin tim pripremaju po tradicionalnim međimurskim receptima po kojima su kuhale bake njihovih prabaka. Vangaloci su samo jedno od tih jela, a koliko god bili jednostavni toliko su naprosto genijalni!

Foto: Vigor Klaić

Sirni vangaloci

Sastojci:

500 g svježeg sira

100 g griza

1 jaje

sol

papar

muškatni oraščić

Priprema:

Sve navedene sastojke dobro zamijesite i od smjese oblikujte lijepe žličnjake. Složite ih na oštro brašno i, kad ste gotovi, pospite ih još brašnom pa ih ostavite 24 sata da miruju u hladnjaku. Spremne vangaloce izvadite iz brašna pa ih stavite kuhati u blago posoljenu vrelu vodu. Čim ste vangaloce ubacili u lonac, smanjite temperaturu, neka se do kraja kuhaju na laganoj vatri. Kad su gotovi, izvadite ih da se ocijede pa ih premjestite na tavu u kojoj ste ugrijali maslac. Zapecite ih malo sa svih strana i odmah servirajte tako da po njima naribate malo zrelog sira. Ovo tradicionalno međimursko jelo može se pripremiti i u slatkoj varijanti uz dodatak šećera u smjesu.



 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.