Restoran Terbotz, smješten u prekrasnoj kuriji staroj više od 200 godina na Železnoj Gori, nadomak Štrigove, osim jedinstvenom eno-gastronomskom ponudom oduševljeva i terasom s koje se pruža jedan od najljepših pogleda u Hrvatskoj. No, gosti tamo ne dolaze samo zbog pogleda nego zbog hrane koju Silvija Horak i njezin tim pripremaju po tradicionalnim međimurskim receptima po kojima su kuhale bake njihovih prabaka. Vangaloci su samo jedno od tih jela, a koliko god bili jednostavni toliko su naprosto genijalni!
Sirni vangaloci
Sastojci:
500 g svježeg sira
100 g griza
1 jaje
sol
papar
muškatni oraščić
Priprema:
Sve navedene sastojke dobro zamijesite i od smjese oblikujte lijepe žličnjake. Složite ih na oštro brašno i, kad ste gotovi, pospite ih još brašnom pa ih ostavite 24 sata da miruju u hladnjaku. Spremne vangaloce izvadite iz brašna pa ih stavite kuhati u blago posoljenu vrelu vodu. Čim ste vangaloce ubacili u lonac, smanjite temperaturu, neka se do kraja kuhaju na laganoj vatri. Kad su gotovi, izvadite ih da se ocijede pa ih premjestite na tavu u kojoj ste ugrijali maslac. Zapecite ih malo sa svih strana i odmah servirajte tako da po njima naribate malo zrelog sira. Ovo tradicionalno međimursko jelo može se pripremiti i u slatkoj varijanti uz dodatak šećera u smjesu.