Angelina Jolie na suđenju u Haagu

20.05.2009.
u 10:31

Angelina Jolie uporno dokazuje da je pored toga što je glumica, seks-simbol i jedna od najljepših žena na svijetu, prije svega humanitarka i žena koja se trudi "popraviti" svijet. Jučer je zato posjetila, ni manje ni više, nego Haaški sud.

Sudjelovala je, naime, na suđenju kongoanskom ratnom vođi Thomasu Lubangi kojem se sudi zato što je u svojim redovima držao djecu vojnike. Ovo je suđenje ključno i simbolično za djecu, a mnogo je djece, bivših vojnika, došlo u Haag svjedočiti.

- Nakon što sam većinu odslušala s mjesta za posjetitelje, ustala sam i vidjela kako me Thomas Lubanga Dyilo gleda. Razmišljala sam kako je teško moralo biti svoj toj djeci koja su morala svjedočiti protiv njega - izjavila je Angelina.

Ovaj posjet bio je već drugi Angelinin posjet Haaškom sudu u posljednje dvije godine. Veleposlanica dobre volje UNHCR-a odlučno tvrdi da se djecu mora posebno zaštititi u ratovima.
- Iskorištavanje djece u sukobima odvratan je zločin koji narušava temelje društva.

Inače, Lubanga se izjasnio da je nevin po pitanju optužbe iskorištavanja djece u ratu 2002. i 2003. godine. Ovo je prvo međunarodno suđenje koje će se usredotočiti samo na djecu vojnike. Počelo je u siječnju, a trajat će, vjerojatno, cijelu godinu.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da se oko 250.000 djece vojnika još uvijek bori u desetak zemalja svijeta. (NaM)

Želite prijaviti greške?