Udar na privatnost

Appleova tajna: Prati se svaki korak korisnika iPhonea

iphone
Reuters/Pixsell
21.04.2011.
u 21:09

Zasad se ne zna jesu li informacije o kretanju korisnika slane u Apple. Aplikaciju iPhone Tracker putem koje se može vidjeti kako vas je Apple pratio možete pronaći na internetskoj stranici http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/

Korisnici iPhonea, oprez! Apple vas putem vaših omiljenih uređaja prati i zna svaki vaš korak. Čini to tajno i bez dopuštenja, a sve podatke sprema u skrivenu datoteku – stoji u izvještaju objavljenom na stranici iPhone Tracker. Priča koju je prenijela većina svjetskih medija uznemirila je korisnike Appleovih pametnih telefona. Do podataka o tajnom praćenju došli su britanski informatičari i stručnjaci za sigurnost Alasdair Allan i Pete Warden, koji su u lipnju 2010., nakon izlaska najnovije verzije operativnog sustava za iPhone iOS 4, otkrili tajnu datoteku s podacima o praćenju.

Otkrivanje životnih navika

Podaci su spremljeni na svaki iPhone na kojem je instaliran iOS 4 i iPad s podrškom za 3G, a sinkronizacijom se prenose i na računala te druge uređaje uparene s iPhoneom ili iPadom. Zasad se ne zna jesu li informacije o kretanju korisnika slane u Apple. Aplikaciju iPhone Tracker putem koje se može vidjeti kako vas je Apple pratio od lipnja 2010. do danas možete pronaći na internetskoj stranici http://petewarden.github.com/iPhoneTracker/. Trenutačno ju je moguće instalirati samo na Appleova Mac računala.

– Svi mobilni operateri skupljaju slične podatke, ali oni su spremljeni iza tzv. vatrozida. Da bi ih se vidjelo, potrebno je dopuštenje suda – objašnjavaju informatičari i dodaju da je Apple svojim činom znatno olakšao uvid u te povjerljive informacije.

– Praćenjem kretanja bez vašeg dopuštenja Apple je omogućio svima, od ljubomorne supruge do privatnih istražitelja, da stvore detaljnu sliku vaših životnih navika – napominju Allan i Warden.

Prikupljanje podataka odvija se u nepravilnim vremenskim razmacima, a za lociranje služe bazne stanice mobilnih operatera koje ne daju točnu lokaciju poput GPS-a, ali mogu otkriti šire područje na kojem se korisnik nalazi. Sve informacije o kretanju spremljene su u datoteku pod imenom “consolidated.db”, a ni stručnjacima nije jasno zašto Apple skuplja te podatke.

Opasnost za tajne agente

– Možda misle ponuditi uslugu koja će prikazivati povijest vašeg kretanja, ali to je tek nagađanje. Činjenica da su podaci prikupljani svaki put kada korisnik promijeni svoju lokaciju dovoljan je dokaz da se to nije dogodilo slučajno – napisali su Allan i Warden.

Kompanija Stevea Jobsa odbila je komentirati navode o praćenju.

Komentara 13

Avatar gmail
gmail
21:35 21.04.2011.

Istina, provjerio sam. Ne prate baš sve i stalno. Uglavnom nije za tajne agente :-)

Avatar humbaba
humbaba
21:54 21.04.2011.

dobrodošli u 1984 NWO

MI
mica1111
21:19 21.04.2011.

...a što je sa ljubomornim supruzima...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije