HUMANITARNI PROJEKT

AuThink - aplikacija za rad s autističnom djecom

authink
AuThink
05.06.2013.
u 13:04

Splitski studenti su aplikacijom koja pomaže u radu s autističnom djecom osvojili Imagine Cup, a prvo mjesto osvojili su i na ovogodišnjim WinDaysima. Bitnije im je što se aplikacija već koristi

Oni su mladi, lijepi i pametni. Oni su Ivan Pavičić, Luka Vidačak, Marko Marinović, Ivan Božić i mentor Marko Matijević. Dolaze iz Splita. Ne, oni nisu novi boy band, pop-senzacija ili novi sportski idoli, oni su puno više od toga. Okupili su se kako bi se natjecali na Imagine cupu, natjecanju u organizaciji Microsofta namijenjenom studentima, u kojem se bore svojim znanjem, idejom i kreativnošću, a cilj im je razviti tehnološki inovativan projekt. Okupili su se i odmah pobijedili.

– Svi se znamo otprije i članovi smo Udruge mladih programera DUMP. Naša udruga već ima tradiciju sudjelovanja i pobjeđivanja na Imagine Cupu pa smo i mi to htjeli. Sve je skupa zahtijevalo koordinaciju, naročito rad na relaciji Split – Zagreb, jer Ivan, primjerice, studira na FER-u u Zagrebu, no uspjeli smo – objasnio je Ivan Pavičić, projektni menadžer i jedan od inicijatora cijele ideje.
Nakon prve pobjede uskoro je došla i druga, i to u još jednom Microsoftovu programu – Software Startup Akademiji – u kojem se 600-tinjak studenata iz cijele Hrvatske podijelilo u 22 tima.

Dečki iz AuThinka opet su pobijedili u napetom finalu održanom na nedavno završenim WinDaysima 13 u Umagu.
Projekt kojim je AuThink pokorio oba natjecanja humanitarnog je karaktera. Riječ je o web i mobilnoj aplikaciji  namijenjenoj roditeljima, starateljima i stručnom osoblju koje se brine za autističnu djecu. Okušati se upravo u nečem takvom odlučili su nakon razgovora s Mijom Topić, studenticom Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

– Mija je prijateljica iz srednje škole koja je svoju praksu obavljala u splitskom Centru za autizam. Pitao sam je bi li tehnologija ikako mogla olakšati probleme i zadatke u njezinu radu i doznao da njezina mentorica i profesorica Tanja Mravak razmišlja upravo o tome i ima ideja koje bi nas mogle usmjeriti i pomoći nam – kazao nam je Ivan.

– Ambiciozno smo postavili projekt, no, naravno, nije sve teklo glatko i bez trzavica – rekli su nam dečki.  Ipak, ni u jednom trenutku nisu pomislili odustati. Slažu se da je vjerojatno najteže bilo upravo Ivanu koji se bavio organiziranjem i koordinacijom projekta.

Prilagođavanje detalja

– Ma bilo je jedno veliko ludilo! Trebalo je puno volje i truda, ali se isplatilo na kraju, neizmjerno se isplatilo! S pozicije vođenja projekta, čini mi se da je potrebno puno iskustva za rad s ljudima jer svatko razmišlja drugačije i potrebno ga je drugačije motivirati, razgovarati s njime... Tu sam dosta naučio. Nisam vjerovao koliko možete imati problema u komunikaciji i kako se mogu javiti razne nepredviđene situacije, a radi se o grupi prijatelja... Mogu misliti kako je tek voditi tim nepoznatih ljudi – iskren je Ivan Pavičić.

Osim pobjede i nagrada, najljepši dio priče zasigurno je sama primjena. Naime, aplikacija AuThink već se koristi u Centru za autizam u Splitu.
 U suradnji s Tanjom Mravak aplikacija i sučelje dalje se nadograđuju, popravljaju i unapređuju kako bi se što bolje mogli iskoristiti za pomoć djeci.

Glavna je prednost aplikacije AuThink nad svim konkurentskim koje se mogu pronaći na tržištu upravo mogućnost personalizacije zadataka kroz razne slike, a ubrzo i zvukove, što bi trebao biti novi veći ˝upgrade˝ aplikacije.
Iako se čini banalnim, upravo mogućnost prilagođavanja svih detalja u aplikaciji i njezinu sučelju omogućuje da se prodre do što više autistične djece kojima često i najmanja sitnica može potpuno poremetiti doživljaj svijeta.

– Plan je što prije osposobiti sustav za što širu upotrebu u centru u Splitu (zasad se koristi u jednom razredu s četvero djece), a potom i širenje na ostale centre u Hrvatskoj.

U Rusiju po pobjedu

– Što se dugoročnih planova tiče, želja nam je da se sustav što šire koristi i da zaista bude koristi od njega – opisao je Ivan planove napominjući da užurbano rade i na pripremama za nastavak natjecanja. Naime, od osmog do jedanaestog srpnja branit će hrvatske boje na svjetskom finalu Imagine Cupa u St. Peterburgu u Rusiji. Iako su već pobjedama u Hrvatskoj, kao i onom na Software Startup Akademiji, bili iznenađeni, i te kako su spremni boriti se u finalu. Kako je riječ o aplikaciji koja se razvija gotovo svakodnevno i koja iza sebe ima i lijepu humanitarnu priču, ne bi bilo čudo da se i probiju među najbolje svjetske ekipe. Kada nisu dizajneri, programeri i projektni menadžeri, Ivan i prijatelji i dalje su studenti koji pokušavaju svoje fakultetske obveze uskladiti sa svime što im se trenutačno događa. Iako su napravili projekt koji bi im mogao donijeti slavu pa i ponešto novca, i dalje su ostali jednostavni i nasmijani dečki iz susjedstva. Na pitanje primjećuju li ih cure više sada kada su poznati, samo sa smješkom rekli: \"Možda malo!\"

>> Njemački softverski koncern SAP zapošljava 650 autista

>> Autistični dječak genij: Dokazat ću da Einstein nije u pravu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije