novi modeli

Fiat s proizvodnjom SUV-a 500X i novog Jeepa kreće 2014. godine

jacko duh
Pixsell
21.12.2012.
u 17:33

Novi Fiatov terenac inačica je modela 500L, koji se proizvodi u Kragujevcu u Srbiji

Proizvodnja novog Fiatova SUV-a 500X, kao i novog malog Jeepa, počet će početkom 2014. godine u tvornici Melfi na jugu Italije, izvijestio je danas Fiat. Ova investicija vrijedna milijardu eura oživjet će tvornicu koja je bila privremeno zatvorena zbog slabe potražnje na domaćem tržištu, javlja Reuters.

Fiat kontrolira Chrysler, američku tvrtku u čijem sklopu djeluje Jeep. Fiat u domaćim pogonima namjerava proizvoditi automobile za strana tržišta jer je na recesijom pogođenom talijanskom tržištu slaba potražnje za vozilima.

Glavni izvršni direktor Sergio Marchionne rekao je radnicima tvornice u Melfiju da će novim malim Jeepom tvrtka ući na područje u kojemu dosad nije bila prisutna. Automobil još nema ime, a bit će ponuđen na svim svjetskim tržištima. Dijelit će platformu s ovog ljeta najavljenim Fiatom 500X, terenskom verzijom modela 500L koji se proizvodi u Srbiji, u bivšim pogonima Zastave u Kragujevcu.

Marchionne je u obraćanju radnicima rekao da će tvrtka, koja posluje s profitom samo zahvaljujući Chrysleru, ove godine u Europi izgubiti oko 700 milijuna eura. Rekao je da  su odlučili ulagati u Italiji kako bi izbjegli gašenje radnih mjesta.

– Iskoristili smo financijsku sigurnost koju smo stekli izvan Europe, pogotovo u SAD-u i Brazilu, kako bismo podržali i zaštitili svoju prisutnost u Italiji – rekao je.

Fiatovu odluku pohvalio je i premijer Mario Monti, nazvavši je pozitivnim momentom koji pokazuje da globalizacija ponekad donosi prednosti.

– Ono što se ovdje dogodilo nije magija. To je pokazatelj promjene koja se događa u Italiji – rekao je Monti.

Ključne riječi

Komentara 1

BE
beroggi
19:36 22.12.2012.

A gdje ti je tu Jeep ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije