Dosadio vam je uobičajeni (zdravi) doručak ili su klinci dojurili puni hvale za američke palačinke koje su negdje probali pa bi oni baš takve za večeru? Nije baš uputno jesti energetsku 'bombu' pred spavanje, ali povremeno ih možemo nagraditi... Ili sebe, naravno. Osnovni recept za američke palačinke u biti je jako jednostavan i te slatke zalogajčiće lako je napraviti ako i nemate posebnu tavu. No, s njom će biti jednake, ljepše će izgledati i ravnomjernije se ispeći. Za 24-26 palačinkica trebaju vam ove namirnice:
- 2 jaja
- 450 grama glatkog brašna
- 400 ml mlijeka
- 1 vrećica praška za pecivo
- 70 ml ulja
- prstohvat soli
- 1 vrećica vanilin šećera
- 35 gr šećera
- žlica ruma
Najprije odvojite bjelanjak od žumanjka. Bjelanjak tucite u čvrsti snijeg. Žumanjak izmutite sa šećerom pa dodajte i umiješajte sve ostalo. Na kraju ručno umiješajte bjelanjak. Ako pečete na klasičnoj tavi za palačinke, na malo vrelog ulja, nastojte u njoj formirati manje, podjednake palačinkice, deblje od klasičnih. U jednoj klasičnoj tavi možete istovremeno peći tri američke palačinke. Neka vas ne zbuni - i samo tijesto je gušće od onoga za naše palačinke. Pecite na srednjoj vatri 2-3 minute sa svake strane. Kad je vrijeme za okretanje, znat ćete po pojavi malih mjehurića na tijestu. Nemojte ih prepeći; američke palačinke trebaju biti zlatno-žute. Dobre su s namazom od čokolade i/ili lješnjaka, a slažu se i s medom, voćnim marmeladama, raznim sirupima (poput javorova ili agavinog). Možete ih kombinirati i s voćem. Ne morate odmah ispeći čitavu količinu. Tijesto do sutradan možete poklopljeno čuvati u hladnjaku. Dobar tek.