Lexus LFA - Pravi japanski odgovor na Ferrari i Lambo juri 325 km/h

Lexus LFA
07.11.2009.
u 17:19

Japanski cestovni bolid pokreće središnje smješteni 4,8-litreni V8 motor, koji su zajedno razvili Toyota i Yamaha. Razvija 560 KS, a vrti se do impresivnih 9000 okretaja u minuti.

Japanci su konačno predstavili pravog konkurenta prekaljenim proizvođačima superautomobila poput Ferrarija i Lamborghinija. Radi se o Lexusu LFA, predstavljenom na netom zatvorenom tokijskom salonu automobila, što ga je luksuzni brend Toyote razvijao čak devet godina.

Japanski cestovni bolid pokreće središnje smješteni 4,8-litreni V8 motor, koji su zajedno razvili Toyota i Yamaha. Razvija 560 KS, a vrti se do impresivnih 9000 okretaja u minuti. To mu je dovoljno da do stotke pojuri za 3,7 sekundi, a maksimalna brzina iznosi 325 km/h.

U višu brzinu za 0,2 s
Zanimljivo, motor je po dimenzijama približno velik kao V8, a težak kao V6 motori. Snaga se na stražnje kotače prenosi putem 6-stupanjskog sekvencijalnog mjenjača koji se ‘šalta’ preko tipki na upravljaču. Podatak da se u višu brzinu može prebaciti za tek 0,2 sek. dovoljno govori o kako se brzom mjenjaču radi.

Lexusovi stručnjaci posebnu su pozornost posvetili smanjenju mase svoga sportskog dvosjeda, pa je 65 posto karoserije izrađeno od ugljičnih vlakana, a 35 posto materijala je od aluminija.

Lakši od konkurencije
Tako je auto težak manje od 1,5 tona, što je oko 200 kilograma manje od konkurencije, a ima idealan omjer mase od 52:48 u korist stražnje osovine, pa se kočenjem opterećenje prenosi na prednju osovinu. A za sigurno zaustavljanje nakon strelovitog ubrzanja ugrađene su karbonsko-keramičke kočnice poznate iz trkaćih automobila, a iskustvo iz Formule 1 iskorišteno je i kod izrade podvozja.

Glavni konkurenti Lexusu LFA bit će Ferrari 599 GTB Fiorano i Lamborghini Murcielago. Lexus planira izraditi tek 500 primjeraka LFA. Naravno, svi će kupci moći personalizirati svoj primjerak, za koji će morati izbrojati 350.000 eura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije