Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U godinu dana

Negdje skuplje i 69 posto: Cijena omiljene namirnice na razini EU u prosjeku rasla 50 posto

Kruh s kiselim tijestom
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
28.02.2024.
u 11:13

Podaci su to Eurostata koji dalje navodi kako je rast malo usporen u prosincu. Tad su cijene bile 47 posto veće nego godinu prij

U siječnju 2024. cijena maslinovog ulja u Europskoj uniji bila je 50 posto veća nego u siječnju 2023. Cijena ove namirnice otišla je u nebo u drugoj polovici 2023. s 37 postotnim povećanjem u kolovozu 2023. (u odnosu na kolovoz 2022.). Trend se nastavio u rujnu. Tad je cijena, u odnosu na isti mjesec godinu ranije bila 44 posto veća, a u listopadu čak 50 posto. Vrhunac godišnjeg rasta cijena dogodio se u studenom kad je maslinovo ulje na razini EU bilo 51 posto skuplji nego u studenom 2022.

Podaci su to Eurostata koji dalje navodi kako je rast malo usporen u prosincu. Tad su cijene bile 47 posto veće nego godinu prije. U siječnju ove godine, sve zemlje Europske unije prijavile su godišnji rast cijena maslinovog ulja. Najveći rast zabilježen je u Portugalu u kojem je u siječnju maslinovo ulje bilo 69 posto skuplje nego u siječnju prošle godine, zatim u Grčkoj sa 67 posto rasta te u Španjolskoj gdje je ulje skuplje 63 posto. Cijena je najmanje rasla u Rumunjskoj, za 13 posto, Irskoj (16 posto) i Nizozemskoj (18 posto).

Foto: Eurostat

Inače, inflacija u Europskoj uniji zamjetno je usporila na početku godine, izvijestio je u prošlog četvrtka Eurostat, potvrdivši procjenu o blagom usporavanju rasta potrošačkih cijena u eurozoni.  Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) koji omogućuje usporedbu među zemljama-članicama, smanjena je u siječnju na 3,1 posto, s 3,4 posto u prethodnom mjesecu, i time se izjednačila s razinom iz studenog.

VEZANI ČLANCI:

Na mjesečnoj razini cijene su kliznule za 0,2 posto, nakon što su u prosincu bile uvećane 0,1 posto, pokazuju tablice europskog statističkog ureda. U eurozoni je u siječnju godišnja stopa inflacije mjerena HICP-om iznosila 2,8 posto, u skladu s procjenom Eurostata objavljenom početkom veljače. U prosincu iznosila je 2,9 posto.

FOTO Koji su najplaćeniji poslovi u Njemačkoj 

Kruh s kiselim tijestom
1/11

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije