OPASNOST OD KRATKOG SPOJA

Opozvano devet modela Rimac Nevera u SAD-u: Vlasnicima savjetovano da odmah prestanu voziti aute

Sveta Nedelja: Obilazak kampusa Rimac nakon predstavljanja novog automobila
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
28.10.2024.
u 12:30

Još nije poznato je li problem uočen u nekom incidentu, kao 2022. godine kad je u požaru Rimčeva bicikla izgorjela garaža s tri luksuzna automobila.

Američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa na cestama (NHTSA) opozvala je čak devet modela Rimac Nevera. Opozvani modeli su proizvedeni 2023. i 2024. godine te se u opozivu navodi kako je problem je u C19 niskonaponskom kabelu. Naime, ako je loše pričvršćen, može doći do pregrijavanja kabela i kratkog spoja. Na službenim stranicama NHTSA savjetuje se vozačima da ne voze ove modele jer je izdano upozorenje od  proizvođača. Vlasnicima se također savjetuje da pričekaju s vožnjom do tehničkog pregleda jer postoji opasnost od požara. Nadalje, prodajna mjesta nude besplatan pregled i popravak. 

Trenutačno se informiraju ovlašteni servisi, a vlasnici ovih automobila bit će obaviješteni od 18. studenog, piše Forbes. Još nije poznato je li problem uočen u nekom incidentu, kao 2022. godine kad je u požaru Rimčeva bicikla izgorjela garaža s tri luksuzna automobila. Opozivi u automobilskoj industriji nisu rijetkost, no često je zanimljivo istražiti kako je određeni problem otkriven. Jedan mogući scenarij jest da se kvar primijeti nakon incidenta s vozilom u vlasništvu nekog kupca. Posebno su opasni požari u električnim vozilima ako zahvate bateriju, jer je za gašenje takvih požara potrebna golema količina vode.

Prije dvije godine došlo je do sličnog incidenta u Voloskom pokraj Opatije, gdje se u garaži luksuzne vile zapalio bicikl Greyp, tada u vlasništvu tvrtke Rimac. Prema provedenoj istrazi, kvar u akumulatoru Greyp G-6 bicikla izazvao je eksploziju koja je pokrenula požar. Premda sama vila nije oštećena, garaža je izgorjela, a s njom i automobili Tesla, Mercedes i Aston Martin koji su se u njoj nalazili.

POVEZANI ČLANCI:

>> FOTOGALERIJA Tko su članovi obitelji Rimac? Matina majka bila je direktorica mnogih tvrtki, o zgodnoj sestri i bratu malo toga se zna

Sveta Nedelja: Obilazak kampusa Rimac nakon predstavljanja novog automobila
1/24

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije