ROMB NA PLAVOJ PODLOZI

Nijemci upozoravaju vozače na novi prometni znak u Francuskoj: Ignoriranje će vas stajati 135 eura

Novi prometni znak u Francuskoj
Vlada Republike Francuske
16.08.2023.
u 11:53

Nova uredba nije jedini pokušaj Francuske da svoje građane stimulira da se ne voze sami u automobilima. U Francuskoj je plan poboljšati iskorištenost kapaciteta privatnih vozila. Svatko tko prihvati putnike i aktivno ih traži putem posredničkih platformi trebao bi dobiti bonus do 100 eura.

Planirate li automobilom putovati kroz Francusku, pripazite dobro na novi prometni znak, inače vam prijeti masna kazna. Francuska je uvela novi prometni znak – bijeli romb na plavoj podlozi – a kazna za njegovo ignoriranje iznosi 135 eura. Novi prometni znak označava posebni vozni trak na lijevoj strani ceste i namijenjen je za vozila s najmanje dva putnika (automobili, motocikli...), vozila s naljepnicom s nultom emisijom (npr. električni automobili), taksije (čak i bez putnika) autobuse i drugi javni prijevoz, objavio je njemački Focus.

U nekim slučajevima, traka je rezervirana samo u određeno doba dana. To je naznačeno paljenjem znaka u određeno vrijeme ili dodatnim znakom s vremenskim okvirom u kojem se pravilo mora poštivati. Posebne kamere za kontrolu brzine nadziru i poštivanje pravila. Cilj nove uredbe jest smanjiti zagađenje okoliša. To se želi postići smanjenjem broja vozila na cestama povećanjem zajedničkog korištenja automobila. Ove kamere za brzinu već su uvedene u gradovima kao što su Lyon i Grenoble kako bi otkrile broj putnika u vozilu.

Nova uredba nije jedini pokušaj Francuske da svoje građane stimulira da se ne voze sami u automobilima.  U Francuskoj je plan poboljšati iskorištenost kapaciteta privatnih vozila. Svatko tko prihvati putnike i aktivno ih traži putem posredničkih platformi trebao bi dobiti bonus do 100 eura.

POVEZANI ČLANCI:

Kako prenosi faz.net, predviđena je dvofazna isplata premije. Svatko tko nudi vožnju na online platformi kao što je BlaBlaCar u početku će dobiti 25 eura. Ako se u roku od tri mjeseca doda još najmanje devet oglasa, za zajednički prijevoz bit će isplaćeno dodatnih 75 eura. Ponuda se odnosi na rute do 80 kilometara te je prvenstveno namijenjena putnicima koji su do sada redovito putovali sami u vozilima. Zajednički prijevoz trebao bi uštedjeti milijune tona CO₂, ističu u francuskoj vladi.

"Carpooling je vrlo učinkovita poluga za trajno smanjenje potrošnje goriva u našoj zemlji. To je prednost za kupovnu moć i za klimu. Zaposlenik koji svaki dan putuje do svog radnog mjesta udaljenog 30 kilometara može tako uštedjeti gotovo 2000 eura godišnje –  rekla je francuska ministrica energetike Agnès Pannier-Runacher. Prema njezinim riječima, ako uspiju povećati broj korisnika zajedničkog prijevoza sa sadašnjih 900.000 na tri milijuna dnevno, time bi se svake godine uštedjelo 4,5 milijuna tona CO₂. 

>> VIDEO Gužva na zagrebačkoj benzinskoj postaji

Komentara 9

DU
Deleted user
13:38 16.08.2023.

O čemu oni pričaju dok bukti rat u Ukrajini, gdje se u eksplozijama oslobađaju tone i tone toksičnih tvari i CO2. Sve to vjetrom dolazi diljem Europe.

WI
wice
12:56 16.08.2023.

Rješenje? Lutka na napuhavanje na zadnjem sjedištu.

Avatar HajdukLika
HajdukLika
15:13 16.08.2023.

Otkada Hrvate zanimaju prometni znakovi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije