POTVRDILA STUDIJA

Srebrni, crni ili crveni? Znate li da i boja vašeg automobila može utjecati na troškove goriva, evo i zašto

vožnja
Foto: pixabay
1/3
12.09.2024.
u 17:15

Svijetle boje reflektiraju do 60% više sunčeve svjetlosti, što pomaže u održavanju niže temperature unutar vozila i smanjenju energetske potrošnje.

Zanimljivo istraživanje otkrilo je nevjerojatan utjecaj boje automobila na potrošnju goriva – svijetli automobili troše manje energije za hlađenje, a ujedno i manje goriva, nego tamni. Prema informacijama HAK-a, studija američkog laboratorija Lawrence Berkeley, koju podržava Kalifornijska energetska komisija, potvrđuje da boja karoserije igra ključnu ulogu u održavanju temperature unutar vozila. Na primjer, srebrni automobil troši 13% manje energije za hlađenje od crnog.

Istraživanje je provedeno s dva identična automobila – srebrnim i crnim – parkiranima na suncu. Nakon pet ciklusa mjerenja, rezultati su pokazali da je krov srebrnog automobila bio i do 25 stupnjeva hladniji, dok je temperatura zraka unutar kabine bila niža za pet do šest stupnjeva. Tamniji automobili, zbog veće apsorpcije sunčevih zraka, uzrokuju brži porast temperature u kabini, što vodi češćem korištenju klima-uređaja i povećanju potrošnje goriva.

Svijetle boje reflektiraju do 60% više sunčeve svjetlosti, što pomaže u održavanju niže temperature unutar vozila i smanjenju energetske potrošnje, čime se dodatno potvrđuje važnost boje automobila u svakodnevnoj vožnji.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Znate li što znače ove lampice u automobilima? Zbog nekih morate odmah ugasiti vozilo!

vožnja
1/6
Ključne riječi

Komentara 6

OO
Ooooooopići
23:29 12.09.2024.

Ma samo je bitno da dimi , potrošnja nebitna

Avatar lijevipokvarenibrisač
lijevipokvarenibrisač
20:51 12.09.2024.

Moj auto je crvene boje i po zimi se tijekom noći dosta ohladi.....zanimljive studije i s tim fenomenom bi se morale pozabaviti.

JO
Jojmene
18:45 12.09.2024.

Ne samo to, kad zagrijavaš vodu, ona postaje topla. Fenomen koji je tek nedavno objašnjen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije