Izbori u 2023. godini

Znate li što Hrvati najviše naručuju kada je hrana u pitanju? Nije ni pizza ni burger

Fast food
Foto: Pixabay
1/4
16.10.2023.
u 10:55

Izgleda da tradicionalni favoriti kod naručivanja jela, a to su za ostatak svijeta pizza ili burger, polako ustupaju mjesto nekim novim jelima, posebno u Hrvatskoj gdje je apsolutni prvak jedan prilog.

Ne znamo jeste li znali, ali kada je naručivanje hrane u pitanju dilema koja je univerzana za cijeli svijet je jednostavna - pizza ili burger. No u Hrvatskoj, pokazuju podaci za 2023. godinu vodi jedan od omiljenih priloga, pomfrit. Prema najnovijim podacima platforme Wolt Hrvatska, korisnici prilikom naručivanja prednost daju burgerima ispred pizze, no apsolutni prvak u našem podneblju je ipak pomfirt. Izbor top pet jela čine redom: pomfrit, cheeseburger, pizza capricossa, katsu piletina te smokehouse burger.

Korisnici Wolta hranu najviše naručuju u večernjim satima, a najveći ceh u 2023. trenutno pripada korisniku koji je narudžbu platio čak 516 eura. On je iz jednog poznatog burger bara naručio 29 sliders burgera, šest vege sliders burgera, deset truffle grana padano krumpirića, deset cheese style krumpirića, deset classic krumpirića i deset ketchupa. Prema posljednjem Wolt Awardsu, najpopularniji restorani u Zagrebu su Submarine Burger, Umami i Good Food, u Splitu također Good Food, Old House i Fast Food Popaj, u Rijeci Submarine Burger, Kooglana Tower i Pizza Galileo, a u Osijeku McDonald’s, Rulla Street Food te Hamburgilla.

VEZANI ČLANCI 

Vodeća digitalna aplikacija za dostavu u Hrvatskoj, Wolt, podatke je objavila povodom Svjetskog dana hrane koji se globalno obilježava na današnji dan, 16. listopada. Cilj im je osvijestiti javnost o važnosti odgovornog konzumiranja namirnica i smanjenju negativnog trenda bacanja ostataka hrane. Naime, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u Hrvatskoj se godišnje baci više od 286.000 tona ili 70 kilograma hrane po stanovniku.

'Svaki pojedinac, kao i društvo u cjelini, ima odgovornost da se angažira u smanjenju bacanja hrane i promovira odgovorno konzumiranje. To uključuje kvalitetnije planiranje obroka, pametno naručivanje i kupovanje hrane, pravilno skladištenje, recikliranje i donaciju nepotrebnih viškova. Kroz ove korake, možemo smanjiti potrebu za većom proizvodnjom hrane, štedeći prirodne resurse i smanjujući negativan utjecaj na okoliš', istaknuo je Marin Šušnjar, generalni direktor Wolt Hrvatska te dodaje da konzumiranje svježe i lokalno proizvedene hrane, podržavanje održivih metoda uzgoja i odgovorno korištenje papirnatih vrećica također igraju ključnu ulogu u očuvanju okoliša. 

VIDEO Ove biste namirnice uvijek trebali držati u hladnjaku

Komentara 3

BT
Branko_Trol
11:56 16.10.2023.

I onda se cude sto nemogu skinuti salo oko stomaka 😂😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije