TRŽIŠTE KAPITALA

Androniko Lukšić širi se na srednju Dalmaciju

05.12.2001.
u 00:00

Cijena dionica Sunčanog Hvara porasla je prošloga tjedna više od 40 posto, a u pozadini se nazire nova akvizicija Andronika Lukšića. Snažno je porasla i cijena Podravke, dok je gubitnik tjedna Viktor Lenac

Preuzimanje vinkovačke ciglane Dilj bio je prošloga tjedna poveći zalogaj za neekipiranu Komisiju za vrijednosne papire. Na bojnom polju našla su se dva snažna protivnika, austrijski Tondach, koji ima tvrtku u Bedekovčini, i Našicecement, no njihovo nadmetanje moglo bi neslavno završiti na sudu.

Za razliku od preuzimačke panike koja se događala mimo uređenih tržišta kapitala, na Zagrebačkoj burzi zavladao je optimizam pa je promet dosegnuo 64 milijuna kuna, dok je Crobex indeks skočio gotovo dva posto. Snažno je povukla Podravkina dionica s tjednim rastom cijene od oko 7,4 posto, a rast te dionice tumači se selenjem investitora iz nekih do sada najlikvidnijih dionica, poput Riječke banke, Plive i PIF-ova u Podravkine dionice. Relativno nizak cjenovni start od 150 kuna privukao je mnoge koji žele spremni dočekati početak rada obveznih mirovinskih fondova i njihovo ulaganje u Podravkinu dionicu.

Iako je Pliva završila u tjednom plusu od 4,42, cijena te dionice prilično je oscilirala, a izostanak snažnijeg trgovanja nakon promocije Plivinih istaživačkih dostignuća u području generičkih lijekova znak je da investitori iz Londona, gdje ih je Čović okupio prošlog tjedna, nisu poslali signal za kupnju. Ipak, domaći brokeri i dalje savjetuju - kupovati - zbog tržišne podcijenjenosti dionice prema fundamentalnoj analizi. Gubitnik tjedna - Viktor Lenac

Gubitnik tjedna - Viktor Lenac

TN kotacija Zagrebačke burze bila je izrazito živahna, a snažno su porasle cijene nekih dionica kojima se dosad slabije trgovalo. Tu prije svega prednjači Sunčani Hvar, čija je cijena skočila više od 40 posto uz neuobičajeno velik obujam trgovine - vlasnika je zamijenilo oko 5550 dionica. Ta do sada podcijenjena dionica privukla je za sada samo najupućenije u proces privatizacije toga najvećeg hvarskog hotelskog poduzeća. Naime, kako se doznaje, tvrtka počinje restrukturiranje i prodaju nekih pojedinačnih hotela, potom će poduzeće u većinskom državnom vlasništvu Fond za privatizaciju prodati kao cjelinu. Navodno, opet je u igri Androniko Lukšić koji se nakon Istre i Dubrovnika počinje širiti i na srednju Dalmaciju.

Cijena je porasla i dionicama Elke 12 posto, u kojoj je većinski vlasnik PIF Expandia, što može biti signal da taj fond namjerava prodati svoj udjel u Elki. U velikom plusu, 20 posto, završila je i dionica Končara, vjerojatno nakon najave ambicioznih planova i mogućeg nadmetanja za koncesiju mobilne telefonske mreže s još nekim domaćim investitorima. Među najvećim je gubitnicima prošloga tjedna bila dionica Viktora Lenca, koja je izgubila na vrijednosti čak 16 posto. Brokeri imaju dijametralno različito mišljenje o toj dionici, od toga da je treba prodati do savjeta da je vrijeme za kupnju.

Enigma Kraševih paketa

Osim trgovanja dionicama PIF-ova, Varaždinsko tržište vrijednosnica obilježile su dvije velike dogovorene transakcije. Jedna od njih je manje intrigantna jer je dionice Purisa Istarska banka prodala po 180,53 kune po dionici Walteru Wolfu, poslovnom čovjeku iz Austrije, specijalistu za kupnju poduzeća u krizi bez obzira na djelatnost. Tako je Wolf, nakon tvornice cipela KIO, brodogradilišta Remont Kali i Maraske iz Zadra, krenuo i u peradarstvo. Nakon što tvrtke podigne na noge, Walter Wolf se povlači iz njih. No ni njemu to ne ide baš lako u Hrvatskoj jer je KIO iz Karlovca u težoj krizi nego prije njegova ulaska u tvrtku.

Transakcija sa 37.000 Kraševih dionica iole upućene ne može dovesti u zabunu tko je kupac toga paketa. U pravilu - sama tvrtka, koja je i ovoga puta kupila udjele od ostalih vlasnika. No, zadnja transakacija, u kojoj su na drugoj strani sudjelovali PIF-ovi, tjera analitičare da zbrajaju koliko sada uprava i zaposleni nadziru poduzeće. Neke procjene govore da je taj postotak dosegnuo ključnih 75 posto dionica, a s njim uprava donosi odluke na koje ostali dioničari ne mogu utjecati. Zanimanje za Kraš raste nakon još neslužbenih informacija o snažnom rastu izvoza na tržišta regije, mogućem dogovoru uprave s nekim od strateških investitora, a brokeri drže da dionicu treba čuvati ili kupovati zbog očekivane obilne isplate dividenda.

Manji promet na VTV-u od 16,6 milijuna kuna (tjedan prije iznosio je 19 milijuna kuna) posljedica je splašnjavanja trgovine dionicama PIF-ova. Kako se i očekivalo, nagli rast cijene zbunio je ulagače, koji sada dvoje što dalje - prodavati dionice ili ih nastaviti kupovati. U toj stanci dionice nekih tržišno naglo rastućih PIF-ova, Doma i SNF-a su pale, a ostali i dalje bilježe rast, premda skromniji nego u nekoliko prethodnih tjedana.

Snježana Mlinarević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije