U Franckovu pogonu u Bjelovaru ove je godine prerađeno čak 1000 tona cikorije, koju je za tog tržišnog lidera u kavi, čajevima i kavovinama i ove godine proizveo kooperant Marijo Puškarić, vlasnik najboljeg OPG-a u Hrvatskoj u 2018. u izboru “Zlata vrijedan” Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede.
Nakon primarne prerade u konačnici je proizvedeno 250 tona suhe cikorije, koja čini poznate Franckove napitke poput Divke i Kneippa te liniju instant-napitaka od žitarica i cikorije Bianka. Sušene kockice cikorije prže se, melju i pakiraju kao takve ili se, prema provjerenim recepturama, miješaju sa žitaricama i ječmenim sladom, dajući ukusan beskofeinski napitak, bogat inulinom i drugim vrijednim sastojcima, koji je sve popularniji među djecom i odraslima.
Cikorija koju koriste za klasične napitke potpuno se uzgaja i prerađuje u Hrvatskoj, finalni proizvod je visoke kvalitete, a plasira se i na svjetska tržišta, tvrde u toj kompaniji.
– Kavu i napitke od žitarica i cikorije izvozimo i na tržišta Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije, ali i u druge europske zemlje poput Njemačke, Austrije, Nizozemske, Slovačke, Rumunjske, Irske, Švedske, Češke, ali i one udaljenije poput Kanade, Sjedinjenih Država, Australije, Novog Zelanda i Katara – kažu u Francku.