Kriza u građevini

Holcim prekinuo proizvodnju u tvornicama u Zaboku i Bistri

holcim
Arhiv VL
03.06.2010.
u 07:54

U 2009. potrošnja cementa na domaćem tržištu pala je 24%, a ni prognoze za ovu godinu nisu nimalo optimistične, tako da je Holcim prisiljen aktivno reagirati na krizu i donijeti niz konkretnih koraka, priopćili su iz te kompanije.

U Holcimovim tvornicama betona u Zaboku i Bistri privremeno je obustavljen rad, dok je radno vrijeme u proizvodnji betona u Lučkom, Karlovcu i Plovaniji skraćeno na 35 sati tjedno, priopćili su iz uprave Holcima Hrvatska.

Ističu kako su na niz konkretnih koraka prisiljeni zbog posljedica koje je globalna gospodarska kriza imala i na domaću građevinsku industriju. Aktivnost domaće građevinske industrije znatno se smanjila u odnosu na vrhunce iz 2007. i 2008. godine. U 2009. domaće tržište cementa suočilo se sa smanjenjem potrošnje od 24%, a ove godine postoji vrlo visoka vjerojatnost za dodatnim smanjenjem od 15%. Očekuje se da će Zagreb, kao najveći centar potrošnje, ove godine imati upola manje potrebe za građevinskim materijalima nego što je to bio slučaj 2008. 

Istovremeno, likvidnost je i dalje velik problem na tržištu, a posebno u industriji građevinskih materijala, dok su kompenzacije velikim dijelom postale glavno sredstvo plaćanja roba i usluga.

Stoga je Holcim, ističe se, prisiljen poduzeti konkretne mjere kako bi se prilagodio značajnom smanjenju broja građevinskih projekata u široj zagrebačkoj regiji, a sukladno tome i smanjenoj potražnji svojih proizvoda, posebice betona. 

Osim zaustavljanja rada u tvornicama betona u Zaboku i Bistri, te skraćenja radnog vremena u proizvodnji betona, provedena je i reorganizacija Odjela betona i zbrinjavanje radnika. Pet djelatnika preraspoređeno je na radna mjesta u drugim Holcimovim tvornicama, a u skladu s kolektivnim ugovorom dogovoren prekid ugovora o radu s troje zaposlenika iz proizvodnje betona. 

Iz Holcima kažu kako će idalje biti na raspolaganju svim svojim kupcima, a šire zagrebačko područje I dalje će redovito opskrbljivati betonom iz tvornice u Lučkom. Otvaranje tvornica u Zaboku i Bistri ovisit će pak o daljem razvoju situacije na tržištu.

Komentara 5

LU
ludva
23:08 03.06.2010.

a evo.. Zagorci opet prvi nagrabusili.. i prvi podmetnuli leđa recesiji.. !sigurno će vlast prema njima imati više milosti.. i pomoći im pri pronalaženju drugog posla..

OB
-obrisani-
09:03 03.06.2010.

je nema vec srba da ruse, pak gradjevinari nemaju vec kaj da delaju, hehehehehe

UK
Ugo Kajvez
10:31 03.06.2010.

\"Iz Holcima kažu kako će idalje biti na raspolaganju svim svojim kupcima ...\" ..... vjerojatno istom robom iz uvoza ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije