Zdravko Sokić iz Nove Gradiške na svojemu se obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u Cerniku opredijelio za ekološku proizvodnju, koja je na europskom tržištu pravi hit. Zaštitni mu je znak domaća tjestenina s dodacima samoniklog i ljekovitog bilja, a posebno se ponosi svojom slatkom paštom, desertom koji radi jedini u Europi i za koji svi koji su ga kušali kažu da je izvrstan.
U rezance koji su nakon četiri do pet minuta kuhanja gotovi za konzumiranje, po vlastitoj je recepturi ugradio čokoladni namaz sličan Nutelli.
Inspiracija od unučadi
– Obišao sam brojne sajmove i pregledao brojne internetske stranice, ali nigdje nisam vidio da netko radi nešto slično. Moji slatki rezanci nemaju nikakvih aditiva. Možete ih jesti same dok su vrući, ali su u kombinaciji s mljevenim orasima, medom i osobito sladoledom fantastični – kaže Sokić.
U njegovu specijalitetu podjednako uživaju i mladi i stari, a ideju je dobio od svojih četvero unučadi.
Sokićevi se bave ekološkim uzgojem povrća za vlastite potrebe. Proizvode prodaju na sajmovima, na internetu te u nekoliko vegetarijanskih restorana i trgovina zdrave hrane na jadranskoj obali i u Zagrebu. Kada bi imao više novca, ponudio bi ih, kaže, i europskom tržištu.
Sve je počelo prije tri godine, kada je kao strastveni planinar i dobar poznavatelj gljiva zajedno sa suprugom Verom pomislio kako bi svoje znanje mogao oploditi u nešto ukusno i inovativno i tako ujedno popuniti tanak umirovljenički kućni budžet. Pokazalo se da najbolje rezultate daje poznavanje tradicije upakirano u suvremene ekološke trendove.
Neki od njegovih proizvoda su široki rezanci s medvjeđim lukom, koprivom, ljutom paprikom, vrganjima i mrkim trubačama, sirup od divljeg šipka, pekmez od buče, dijabetička salata od čičoke i medvjeđeg luka, ajvar s vrganjima...
Upravo su široki rezanci od vrganja i mrkih trubača još jedan proizvod koji možete pronaći isključivo kod Sokićevih. Ručna izrada na tradicionalan način daje im potrebnu teksturu uz vrlo ograničene količine i pravu eksploziju okusa.
Brašno od pira
– Vrganje ne treba ni opisivati, svi znaju da je riječ o pravoj poslastici. Trubače, pak, Francuzi nazivaju tartufima siromaha, što govori da je riječ o spoju dviju vrhunskih gljiva. Priprema na maslinovu ulju daje im božanstveni okus – ističe proizvođač iz Cernika.
Na imanju Sokićevih tjestenina se pravi od starinske durum pšenice i brašna od pira, koje je sve popularnije zbog manje razine glutena. Domaćinima Zdravku i Veri u pripremi pomažu i sinovi i snahe.
Svi koji vole rezance, s posebnim okusom ili obične, u njihovoj će ponudi pronaći nešto za sebe.
>> Ljekovita stevija, jam i batat na bogatim stolovima Varaždinaca
takve rezance rade i drugi, napr. talijani - ovaj nije jedini u evropi.