zdravlje populacije

Kina: Koja je cijena gospodarskog razvoja?

croenergo.eu
croenergo.eu
26.07.2013.
u 13:00

Iz kineske vlade su tako nedavno najavili kako će javno imenovati najprljavije i najzagađenije gradove, kao i prisiliti tvornice na javnu objavu ekoloških standarda

Kina je počela s promišljanjem načina na koji upravlja svojim gospodarstvo budući da je sve više dokaza koji ukazuju na veliki utjecaj kineskih gospodarskih aktivnosti na opće zdravlje populacije i okoliša.

Iz vlade su tako nedavno najavili kako će javno imenovati najprljavije i najzagađenije gradove, kao i prisiliti tvornice na javnu objavu ekoloških standarda, a sve s ciljem njihovog dovođenja u red. Istovremeno, Kina je najavila i cilj smanjenja emisija ključnih industrijskih grana za 30% do 2017. godine.

>>> Vijesti iz energetike pratite na portalu croenergo.eu

Glavni ekonomist za Kinu pri Deutsche Banku, Juna Ma, izjavio je kako su najavljeni koraci usmjereni ka zaštiti prirode dio sveobuhvatne te do sada najagresivnije politike povećanja kvalitete zraka u kineskoj povijesti. Na ovaj način službeni Peking želi se uhvatiti u koštac sa štetnim posljedicama rastućeg gospodarstva.

No, koraci namijenjeni \"čišćenju\" Kine u većini su slučajeva naišli na otpor lokalnih dužnosnika koji su uronjeni u kulturu gospodarskog rasta kao jedinog pokazatelja uspjeha budući da je posljednjih godina to bio jedini bitni parametar razvoja gradova i pokrajina.

Čak i ministar okoliša, Zhou Shengxian, priznaje da je potrebno provesti promjene te je tako nedavno u intervjuu za kinesku novinsku agenciju Xinhua izjavio: \"Ukoliko gospodarski razvoj zdrave ljude pretvori u bolesne, onda se radi o parodiji razvoja. Trebamo stati na loptu i usporiti trenutne stope rasta\".

Cijeli tekst dostupan je u 10. broju NET-a, Nacionalnog energetskog tjednika, na linku. Također, cijeli tjednik u e-izdanju možete preuzeti na dnu sljedećeg linka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije