robna burza

Rast proizvodnje doveo cijenu nafte do rekordnih razina

Nafta
AFP/Reuters
04.01.2011.
u 14:16

Cijena sirove nafte na newyorškoj robnoj burzi porasla je 35 centi, na 91,90 dolara po barelu. Poskupljenje je potaknuo rast proizvodnje u razvijenim gospodarstvima i očekivanje smanjenja zaliha u SAD-u te velika hladnoća

Cijena sirove nafte na newyorškoj robnoj burzi porasla je 35 centi, na 91,90 dolara po barelu i u u jednom trenutku dosegnula vrijednost od 92,58 dolara, koliko je iznosila prije 27 mjeseci. Na Londonskoj burzi cijena barela povećala se 64 centa, na 95,47 dolara.

Poskupljenje je, piše Reuters, potaknuo rast proizvodne aktivnosti u razvijenim gospodarstvima i očekivanje smanjenja zaliha, koje u SAD-u padaju već pet tjedana. Utjecaja ima i neuobičajeno hladno vrijeme u Americi. Proizvodnja je u SAD-u i Europi u prosincu rasla, a rast u Kini i Indiji usporio je na održiviju razinu. U SAD-u raste čak 17 mjeseci zaredom.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije