visoke temperature

Topla zima prijeti; pršutari i kulenari mogli bi imati velike štete

'12.11.2011., Orahovica - Prerada Plesa zadnjih godine biljezi rezultate u proizvodnji kulina. Ovaj autohtoni proizvod nagradjivan  je priznanjima, a na Kulinijadi u Pozegi prograsen je sampionom. Sus
Foto: 'Dusko Mirkovic/PIXSELL'
1/3
10.01.2012.
u 14:00

Proizvođači s klasičnim pušnicama uistinu su kritično. Stoga bih im savjetovao da ovih dana kulen ne drže samo podalje od topline nego i od sunca jer ultraljubičaste zrake razorno djeluju na strukturu mesa u kulenu – kaže Tomislav Galović

U Hrvatskoj još nismo posegnuli za metodama jednog koruškog skijališta koje je u prosincu angažiralo 15 dimnjačara da mole za snijeg i promjenu vremena, no sudeći po strahu domaćih poduzetnika i poljoprivrednika, ni oni nisu daleko od takvog praznovjerja. U najtoplijoj zimi u posljednjih 30 godina, prosinačke su temperature i od plus 17 Celzijevih stupnjeva najviše glavobolje zadavale hrvatskim pršutarima i kulenarima koji bi, nastavi li se tako i u siječnju, mogli pretrpjeti milijunske štete. To više što vremenske prognoze i dalje ne obećavaju "pravu" zimu.

Zima ili propast

– Proizvođači s klasičnim pušnicama uistinu su kritično. Stoga bih im savjetovao da ovih dana kulen ne drže samo podalje od topline nego i od sunca jer ultraljubičaste zrake razorno djeluju na strukturu mesa u kulenu – kaže Tomislav Galović, jedan od naših najpoznatijih proizvođača slavonskog kulena, ističući kako proizvođači s automatiziranim komorama za zrenje kulena nemaju takvih problema. No, iako se godišnje proizvede više od 150 tona slavonskog kulena, njih je manje od 10%, a slično je i s hrvatskim pršutanama koje se, ugrožene visokim temperaturama, ovih dana najviše boje nedostatka jake dalmatinske bure i previše vlage. Ne poklope li se vremenski uvjeti, mnogi bi mogli propasti, upozorava Jakov Lovrić, direktor MeL-a iz Hrvaca, dok seljaci Slavonije i Baranje vape za snijegom koji bi zaštitio pšenicu, zob i ječam, no sretni su što barem nema velikih oscilacija u dnevnim temperaturama, koje bi bile još pogubnije.

Loše i kravama

Antun Laslo, čelnik Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, najzabrinutiji je za krave, koje su zbog neuobičajeno visokih temperatura nervozne i manje jedu te daju i manje mlijeka. Darko Grivičić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, boji se invazije miševa i drugih štetnika koje još nisu "potjerale" previsoke temperature te bi mogli ugroziti kasniju ljetinu. U nekim krajevima boje se i zmija otrovnica, koje poput medvjeda, čini se, još ne hiberniraju, a u susjednoj BiH i grizu.

U plodnom iločkom vinogorju još uvijek nije obavljena ledena berba te je izvjesno da je, ne obavi li se do kraja siječnja, ove godine i neće biti. Ona se neće toliko osjetiti na količini, ali će na policama izostati vrhunska i najkvalitetnija vina, kažu u Iločkim podrumima, koji svoju dragocjenost pakiranu u boce od 0,375 litara cijene i 420 kuna.

– Sve ovisi o vremenu, strpljenju i živcima vinara – kaže i vinar Boris Drenški, koji smatra da zdravo grožđe na ledenu berbu može čekati i do kraja veljače. Jedino je pitanje hoće li se tada imati što i ubrati.

Ključne riječi

Komentara 10

OB
-obrisani-
14:29 10.01.2012.

Gdje su se sad skrili oni \"znanstvenici\" koji najavljuju ledeno doba ?

CP
copy paste
14:37 10.01.2012.

kako njima tako i meni.pošto imam psa koji voli trčat ko pas,a zima je topla i kišna,on mi pretvara tratinu u blato.dvorište mi izgleda ko oranje od njegovih šapa.kako ne mogu zabraniti zimi da bude topla,a ni psu da bude pas,morat ću se isprsiti i udariti friško sjeme po dvorištu.a to košta,pare su u pitanju,zar ne.

DU
Deleted user
14:03 10.01.2012.

neka snize cijene pa nece imati problema

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije