Inicijativa

U Moskvi uoči nogometnog prvenstva Kuća hrvatskih vina

09.02.2018.
u 16:41

Domaći vinari nadaju se da će to popraviti mizeran izvoz u Rusiju.

S vinarskim se velesilama na ruskom tržištu ne možemo natjecati kvantitetom, ali svakako možemo s biranim, kvalitetnim vinima, čulo se ovih dana na sastanku ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića s ruskim veleposlanikom u Hrvatskoj Anvarom Azimovim, kojemu su nazočili i predstavnici naših najvećih vinarija – Kutjeva, Belja i Badela 1862. Unatoč ogromnim potencijalima tamošnjeg tržišta, izvoz hrvatskih vina u Rusku Federaciju dosad je bio i više nego mizeran.

U prvih je 10 lanjskih mjeseci iznosio svega 18 hektolitara u vrijednosti 35 tisuća eura, godinu ranije 219 hl za 135,4 tisuće eura, što bi neki mogli smatrati i uspjehom u odnosu na razdoblje od prije 15-ak godina kad su upravo novinari otkrili da su se i u hrvatskom veleposlanstvu u Rusiji u to vrijeme točila regionalna, poglavito crnogorska vina, umjesto hrvatskih.

No velika ulaganja, brojne nagrade i predstavljanja na vanjskim tržištima, hrvatskim vinarima daju sve bolji imidž pa se na ruskom tržištu uoči Svjetskog prvenstva u nogometu planira otvorenje Kuće hrvatskih vina u Moskvi. Tu bi se predstavljala i prodavala naša najbolja vina. A kako se od ukupne godišnje količine na hrvatskom tržištu dvije trećine uveze i veliki je dampinški pritisak na segment vrhunskih bijelih vina, širenje na Rusiju domaćim bi proizvođačima riješilo i taj problem.

1/4

Ministar Tolušić i HGK, čije su članice inicirale projekt, odgovaraju kako sve aktivnosti koje pridonose izvozu, ali i pozicioniranju hrvatskih vina na vinskoj karti svijeta imaju njihovu bezrezervnu potporu. Veleposlanik Azimov je pak još lani na Vinocomu u Esplanadi kazao kako je rusko tržište spremno za odlična vina, u koja svakako spadaju i hrvatska te da se s našom Vladom surađuje na tom planu.

– Tržište Rusije za Badel je velik i bitan iskorak. Dobili smo potpore Ministarstva poljoprivrede i HGK, ali i ruske državne politike koja vidi perspektivu u hrvatskim vinima na tamošnjem tržištu. Velike pohvale dobili smo od ruske strane upravo i za Badelova vina. Nakon ovog koraka bit će potrebno i poduzeti mjere za organizaciju izvoza, a Badelu je daljnji cilj plasirati na rusko tržište i jaka alkoholna pića, prije svega na voćnoj bazi iz naše premium ponude – kazao je Ivo Markotić, generalni direktor Badela 1862.

– Dio ruskih potrošača poznaje hrvatska vina kroz ljetovanja na jadranskoj obali i želimo im omogućiti da ta ista vina mogu kupiti i u Moskvi, odnosno Rusiji. Usto je i velik broj onih koji naša vina tek trebaju upoznati pa smo ocijenili da je najučinkovitiji način predstavljanja kroz Kuću hrvatskih vina – kazao je Krešimir Milorad, direktor Vina Belje. Put do plasmana na rusko tržište nije jednostavan. Bit će potrebno uskladiti niz poreznih i carinskih uvjeta i osigurati niz dokumenata i dozvola. No proizvođači su optimistični.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije