Projekti

Uz namještaj Nijemci će uskoro moći kupiti i Ikeinu drvenu kuću

ikea
Duško Marušić/Vecernji list
08.03.2010.
u 07:43

Riječ je o dvokatnicama u kojoj će svaki stan, ovisno o kojoj se od četiri odabrane lokacije radi, biti dostupan za manje od 100.000 eura. Najskuplja varijanta, piše Deutsche Welle, bit će 249.000 eura.

Mlade njemačke obitelji do sada su svoje domove punile Ikeinim namještajem po pristupačnim cijenama, no već od idućeg mjeseca imat će priliku od švedskog proizvođača namještaja kupiti i čitavu kuću za nešto manje od 180.000 eura.

Riječ je o dvokatnici u kojoj će svaki stan, ovisno o kojoj se od četiri odabrane lokacije radi, biti dostupan za manje od 100.000 eura. Najskuplja varijanta, piše Deutsche Welle, bit će 249.000 eura, a kako sve to izgleda, Nijemci mogu vidjeti već ovoga tjedna na oglednom primjerku koji je predstavila Ikea.

Osim što će cijenama biti konkurentne "običnim" kućama i stanovima, Ikeine "tvorničke" kuće štedjet će energiju. Tvrtka već ima shemu kako bi trebale izgledati, s obzirom na to da je u Švedskoj, Danskoj, Finskoj, Norveškoj i Velikoj Britaniji već sagrađeno 4000 takvih kuća.  

Petra Sievert, arhitektica uz Dusseldorfa, tvrdi kako nema razloga da Ikein plan ne uspije i u Njemačkoj tako da očekuje kako će Šveđani i tu zauzeti dobar dio tržišta nekretnina. Zasad je u planu 60 kuća i 20 apartmana s jednom do tri spavaće sobe u gradovima poput Wiesbadena i Offenbacha, zatim Nürnbergu i Hofheimu. Površina će im biti od 84 do 102 kvadrata i za razliku od većine njemačkih gradskih kuća, bit će potpuno od drva i neće imati podrume.

- I kad je u pitanju drvo, kvaliteta ne mora trpjeti - drvo je, ustalom, i energetski efikasno, tako da će Nijemcima najveći problem biti kako živjeti bez podruma - kazala je Sievert za DW.

Neki njemački gradovi brane se kako već imaju zacrtane projekte gradnje i nisu sigurni kako bi se Ikea u njih uklopila. No, tamo gdje bude gradila, Ikea najvjerojatnije, tvrde stručnjaci, neće imati problema s pronalaženjem kupaca, premda se pitaju jesu li mlade obitelji najbolja ciljna skupina.

- I moja generacija i ja oduvijek živimo s Ikeinim namještajem. Ideja o Ikeinim kućama je zanimljiva, no nisam sigurna koliko još Ikea želim u svom životu  - kazala je studentica Jenny Bauer.

Komentara 2

MO
motika
12:39 08.03.2010.

Panije to ništa povoljnije od Radulovića iz Rijeke. Tamo sam dobio čak i bolju ponudu! Besplatno mi je projektiranje, ali trebam imati svoje zemljište za razliku od Ikee.

DO
dododo
16:16 30.03.2010.

ikeine kuce se vec prodaju otprilike 3 mjesecs pocetne cijene su od 120 000 eura za 120m2 namjestene ikeinom namjestajem od jelovog drveta------a zele i kvadraturu smanjiti ..tj i cijenu....moze se dobiti i bez namjestaja...........uzor finske i swedske kuce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije