"ZELENO" FINANCIRANJE

Zaba dobila 20 milijuna eura za energetske projekte

Vjetroelektrana
Grgo Jelavić/PIXSELL
09.12.2013.
u 11:54

Kredit je banci odobrio Fond Green for Growth za jugoistočnu Europu (GGF). Hrvatska kao članica EU ima obvezu do 2020. smanjiti emisiju CO2 i uštedjeti energiju za 20 posto.

Fond Green for Growth za jugoistočnu Europu (GGF) odobrio je Zagrebačkoj banci kredit od 20 milijuna eura, namijenjen financiranju projekata obnovljive energije i energetske učinkovitost.

Namijenjen je malim i srednjim poduzećima i korporativnim klijentima koji će sredstva koristiti za razne svrhe unapređenja energetske učinkovitosti; od poboljšanja izolacije zamjenom prozora i oblogama zidova do remonta strojeva i procesa u proizvodnim kompanijama.

Kad je posrijedi proizvodnja, u obzir dolaze projekti poput malih vjetroelektrana, elektrana na biomasu ili hidroelektrana. Hrvatska kao članica EU ima obvezu do 2020. smanjiti emisiju CO2 i uštedjeti energiju za 20 posto. 

- Nova kreditna linija i dodatne mjere TAF-a pridonijet će našim trenutačnim nastojanjima usmjerenima na uštedu energije u Hrvatskoj - izjavio je Christopher Knowles, direktor fonda Green for Growth za jugoistočnu Europu.

Komentara 2

DO
Doglavnik
08:36 11.12.2013.

Zasto mora biti kredit kada se taj novac moze dobiti iz EU fondova za iste projekte bespovratno !????? Tko je ovdje lud !!!!

DU
Deleted user
14:28 11.12.2013.

Nažalost i u drugim državama EU se novac iz fondova dobiva preko banaka za obnovljive izvore energije - kredit. Svi u hranidbenom lancu moraju jesti. U HR fali osnovna karika - proizvođači opreme za obnovljive izvore energije. Npr.: Brodogradilišta u PL su prenamjenili u proizvođače npr. elisa za vjetrenjače.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije