Marcipan ili volite ili ne volite. Ako ste među ljubiteljima ove slatke smjese, imamo recept za vas.
Ma koliko se činilo kompliciranim, marcipan je kod kuće zaista jednostavno napraviti. A onda ga i obojiti i oblikovati prema vlastitim željama. Za pripravu marcipana potrebno vam je tek desetak minuta i nekoliko sastojaka:
400 g badema
400 g šećera u prahu
2 bjelanjka
i po želji 1 čajna žličica ekstrakta vanilije ili limunova soka.
Marcipan se uobičajeno radi s jednakim udjelima badema i šećera no, ako vam je takva delicija preslatka i želite jaču aromu badema, upotrijebite manje šećera u omjeru 1: 2.
Bademe kratko blanširajte u kipućoj vodi, ogulite ih i dobro posušite. Sameljite ih u blenderu i ponovite postupak ako je potrebno da dobijete sitno mljevene bademe. U posudi im dodajte ekstrakt vanilije ili limunov sok i šećer i dobro pomiješajte sve sastojke. Dodajte bjelanjke i stalno miješajte dok ne dobijete glatku smjesu nalik plastelinu. Ako ne želite svu smjesu koristiti odmah, pohranite je u hladnjaku nakon što ste je omotali plastičnom folijom i stavili u vakuumiranu vrećicu. U hladnjaku je tako možete čuvati i do tri mjeseca.
Zagrijte marcipan na sobnu temperaturu prije upotrebe.
>>Jednostavan recept za tradicionalni božićni kruh. Evo kako napraviti – cvibok
I tako ce te dobiti pastu od badema... A ako zelite marcipan dodajte gorki badem.