Dan Brown: Velika obmana

00nasa.jpg
import
21.07.2006.
u 11:00

Dosta je Crkve. Ali vječnih tajni nikada. Barem što se tiče Dana Browna.

“Postoji fosil u ovom meteoritu! Ne samo neka bakterija ili mikrob, nego napredni oblik života! Dokaz da postoji život drugdje u svemiru!.

Glavna junakinja romana, Rachel Sexton, nađe se ubačena u u svijet tajni u ringu između NASA-e i NUN-a, svog šefa predsjednika SAD-a i njegovog glavnog protivnika senatora Sextona, Rachelinog oca. Predsjednik je veliki zagovaratelj NASA-e, a njezin otac protivnik koji će veliko financiranje te agencije upotrijebiti kao oružje u borbi za sjedalicu prvog čovjeka Amerike. Novootkriveni život u svemiru donio bi mu poraz, a njegova kćerka bit će ta koja će morati odigrati protiv svog oca kad NASA-in satelit otkrije rijedak predmet zakopan duboko u arktičkom ledu...

Tko kontrolira svemir, kontrolira i svijet. Tko je glavni u sedlu odlučuje koje će informacije stići do šireg društva. Te dvije teze okosnice su romana 'Velika obmana' u kojem Brown analizira kako politička igra odlučuje što je istina, a što ne. Pitanje velike moći, kontroliranje tajni i oblikovanje svijesti mase glavna je tema opusa Dana Browna. Podignuvši prašinu 'Da Vincijevim kodom', okrenuo se svjetovnom. U centru romana više nije Crkva, već njezina 'svjetovna' paralela - SAD – najveća svjetska sila.

Znamo li zaista istinu il nas samo zavaravaju kako bi dobili političke poene? Je li važnija istina ili politička pobjeda? Postavljajući ova pitanja, Brown u priču o grandioznom svijetu tajni upliće i privlačni ženski lik, lude znanstvenike, ubojice, ljubavnu priču i spektakularna otkrića, oslanjajući se još jednom na uspješnu mješavinu književnog jela u maniri 'Da Vincijevog koda'.

Romani Dana Brown prevedeni na hrvatski dijele mnogo toga zajedničkog. Prvenstveno je tu glavni lik, osoba u rodu s glavnom 'žrtvom' romana. Rachel je u rodu sa senatorom, jednako kao što je Sophie Neveu u 'kodu' bila u rodu s ubijenim kustosom muzeja. Oba boluje od fobije, baš kao i Langdon u Da Vincijevom kodu.I dok se on suočavao s klaustrofobijom boraveći u zatvorenim prostorima, Rachel roman provodi na ledu od kojeg gaji izniman strah. Obadvoje u priču bivaju uvučeni prijevarom, stjerani u kut da doznaju istinu i obznane je svijetu, a njihovi glavni pomagači postaju glavni negativci. Priča završava holivudski, s brdo akcije u maniri Toma Cruisea i 'Nemoguće misije' i s romantičnom ljubavnom pričom.

Želite prijaviti greške?