Više od 50 vinara Istre, Slavonije i Podrunavlja okupit će se na en primeur kušanju mladih malvazija i graševina u zagrebačkom hotelu Esplanade 11. veljače 2013. U organizaciji udruge vinara i vinogradara Istre, Vinistre, te udruge proizvođača graševine Slavonije i Podunavlja, Graševina Croatica, kušanje će biti prilika da sep rofesionalci u ugostiteljstvu i vinskoj industriji i posjetitelji, uvjere u kvalitetu vina berbe 2012. Kušanje će se održati pod kapom Hrvatske gospodarske komore koja će ovom prilikom predstaviti vizualni identitet
Udruženja vinarstva pri HGK, Vina Croatia. Zajednički projekt kušanja nastao je na temelju prvog hrvatskog en primeura održanog u organizaciji Vinistre prošle godine. En primeur je uobičajen oblik kušanja u Francuskoj te prilika da se u ranoj fazi razvoja vina ona kušaju i da se odluči oko ulaganja u njih.
Kušanje će i ove godine biti podijeljeno u dva vremenska okvira. U početku će, uz predstavljanje osnovnih karakteristika berbe, kušanje biti otvoreno isključivo ugostiteljima, sommelierima, vlasnicima vinoteka, predstavnicima medija teprofesionalcima. U popodnevnim satima kušanje će biti otvoreno široj javnosti.
- Prošlogodišnji en primeur bio je izuzetno uspješan. Iako smo i Graševina Croatica i mi mogli napraviti odvojena kušanja, mislimo kako je zajednička formula – ona dobitna. Bit će ovo prilika da javnost vidi u kojem se pravcu razvijaju vina te da na vrijeme osiguraju količine koje su im potrebne", izjavio je predsjednik udruge Vinistra, Ivica Matošević. Vinistra će za ovu priliku okupiti više od 30 vinara, dok će u ime Graševine Croatice nastupiti oko dvadesetak proizvođača. Posjetitelji će imati priliku kušati više od stotinu uzoraka vina.
- Drago nam je da se ove godine možemo pridružiti uspješnom prošlogodišnjem projektu te javnosti pokazati i mlade graševine. Ovo je
dobra faza za procjenu kvalitete vina koja će se na tržištu naći kroz četiri do pet mjeseci", zaključio je predsjednik udruge Graševina Croatica, Vlado
Krauthaker. Iako je kušanje u prvom redu namijenjeno kušanju mladih malvazija i graševina, na događanju će biti prilike kušati i vina drugih godišta, ali koja se
još ne nalaze na tržištu.