Na najvećem svjetskom sajmu čokolade Salon du Chocolat u Parizu od 28. listopada do 1. studenoga, među najvećim je zvijezdama bila čokolada s jamstvom organski uzgojenih sastojaka bez pesticida i druge “kemije”, ali i bez umjetnih pojačivača okusa, sojinog lecitina i drugih dodataka koji se mogu naći u većini industrijski proizvedenih čokolada.
Nekad se organska čokolada smatrala “siromašnom” u teksturi i okusu, a danas je svojevrstan luksuz i vrhunski gastronomski užitak, ali i dio fairtrade pokreta koji zagovara proizvodnju u skladu s humanitarnim i ekološkim načelima.
Paradoksalno je da kakao proizvode siromašne zemlje koje ne proizvode čokoladu, pa treba biti fer prema uzgajivačima, izjavili su Stephane Bonnat, Jean-Paul Hevin i drugi vrhunski francuski čokolateri za AFP. Ističu kako su u potrazi za kvalitetom odlučili napraviti i “etički izbor” kako bi proizvođačima kakaa na potezu od Južne Amerike do Madagaskara omogućili bolje uvjete proizvodnje i prodaje. Organski certificirana zrna kakaovca zasad čine oko 20 posto svjetske proizvodnje, a manje od dva posto čokolade koja se prodaje u svijetu ima organski certifikat. Čokolada koja je “fer” prema ljudima i okolišu može se naći i u hrvatskim ekoprodavaonicama.