Juha od krumpira
SASTOJCI
1 kg krumpira
5 dag crvenog luka
10 dag mrkve
10 dag celera
10 dcl ulja
1 žlica peršinova lista
1 žlica brašna
1 žličica soli
1 žlica vegete
PRIMPREMA
Povrće operite, ogulite i izrežite na manje kockice. Popržite na ulju,promiješajte i dodajte dvije litre tople vode. Napravite zapršku i dodate u juhu. Začinite začinima i pospite peršinom.
Musaka od tikvica
SASTOJCI
2 kg tikvica
80 dag mljevenog mesa
5 dag crvenog luka
1 dag bijelog luka
3 dl vrhnja za kuhanje
40 dag tvrdog sira (naribanog)
Za pohanje:
3 jaja
10 dag krušnih mrvica
10 dag brašna
1 l ulja
1 žličica soli
1 žličica vegete
1 žličica papra
1 žličica crvene paprike
Priprema:
Na malo ulja ispržite luk, meso i začinite. Tikvice operite i izrežite na tanke ploške. Uvaljajte u brašno, jaja i mrvice te ispržite u puno ulja, dok ne porumene. Napravite preljev za musaku od tri jaja, vrhnja za kuhanje, soli, vegete, crvene paprike i papra. sve izmješajte žicom. U namašćenu vatrostalnu zdjelu složite red tikvica i red mesa i pospite ribanim sirom dok ne potrošite sve. Prelijte preljevom i pospite sirom i stavite peći oko 20 minuta na 150 stupnjeva Celzija.
Ružice
SASTOJCI
40 dag oštrog brašna
4 žumanjka
20 g kvasca
2 dcl mlijeka
5 žlica ulja
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
Nadjev
30 dag margarina
2 dcl ulja
30 dag mljevenih oraha
1 vanilin šećer
Sirup:
1 kg šećera
1 l vode
1 limun
1 vanilin šećer
PRIPREMA
Izmiješajte šećer s vodom i vanilin šećerom i kuhajte 30 minuta. Dodajte oguljen limun na kriške. Ohladite sirup i prelijte vruće ružice. Kvasac izmrvite u malo mlijeka i ostavite da se digne. Iumiješajte žumanjke, šećer, vanilin šećer, ulje, dignuti kvasac i s toplim mlijekom zamijesite tijesto. Razdijelite u 4 dijela i ostavite da se digne. Pripremite nadjev, izmiješjate margarin, dodajte ulje i vanilin šećer. Svaki dio tijesta razvaljajte i premažite margarinom i pospite mljevenim orasima. Pažljivo zamotajte u roladu. Izrežite na 1 cm debljine i složite u lim za pečenje tako da ružice leže. Pecite u pečnici na 180 stupnjeva. Vruće ružice prelijte hladnim sirupom.
>>Iz posne kuharice: recept za juhu od kupusa