ŽELJEZARA SPLIT Nezadovoljni sindikati najavljuju Zbor radnika i akcije

HFP mora raskinuti ugovor

16.06.2009.
u 18:32

Koordinacija sindikata Željezare Split, nezadovoljna stanjem i neispunjavanjem zaključaka što su doneseni 20. svibnja na sastanku predstavnika Ministarstva gospodarstva, HFP-a i Štrajkaškog odbora, koji je baš temeljem tih zaključaka prestao štrajkati glađu, obratila se javnosti i za 23. lipnja najavila Zbor radnika Željezare.

Odavno upozoravali
Tri sindikata podsjećaju da je Vlada 2007. prodala Željezaru poljskom Zlomrexu iako nije bio najbolji kupac. Prestao je uplaćivati poreze i doprinose radnicima, nije ispunjavao kupoprodajni ugovor. Sindikati su i tada upozoravali mjerodavne i tražili raskid ugovora sa Zlomrexom, ali ništa se nije dogodilo. Željezara Split ima više od 100 milijuna kuna gubitaka, od veljače joj je blokiran račun, mjesecima ne proizvodi.

Radnici zahtijevaju da Vlada žurno raskine ugovor s poljskim vlasnikom, da pritom HFP upotrijebi “Analizu ispunjenja Ugovora o prodaji i prijenosu dionica” koju su zajednički izradili. Ako to ne učini Fond, učinit će Sindikati! Paralelno s raskidom ugovora traže pokretanje proizvodnje, deblokadu računa i isplatu plaća.

Poručuju da neće dopustiti da Željezara uvijek nekome služi za osobne ili interese lobija. Tvrde da nije slučajno što se u Sisku gradi elektrolučna peć s trostruko većim kapacitetom, pa čak i većim od kvota za bešavne cijevi koje je Sisku odobrila Europska komisija.

Blokirala ih država
Radnici Željezare napominju da su ih blokirale državne tvrtke i onemogućile rad. Istodobno, hrvatski konzorcij dobio je gradnju autoceste u Crnoj Gori, a Željezara, jedini proizvođač građevinskog željeza, ne radi. Željezara Split može se pripojiti konzorciju!

Želite prijaviti greške?